Ciasto bananowe
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 3 dojrzałe banany
- 100 g cukru
- 100 g kwaśnej śmietany 12%
- 80 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek 5%
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Krok 1
Obierz 2 banany ze skórki i rozgnieć za pomocą widelca. Lekko ubij jajka z cukrem rózgą kuchenną. Dodaj rozgniecione banany i wymieszaj.
Krok 2
Do bananowo-jajecznej masy dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cynamon i śmietanę. Wymieszaj drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników.
Na koniec dolej olej Oliwier z oliwą z oliwek 5% i ponownie wymieszaj.
Krok 3
Ciasto przełóż do keksówki o wymiarach około 11cm x 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ostatniego banana obierz ze skórki i przetnij nożem wzdłuż na pół. Ułóż na górze ciasta.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C. Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika na 45-50 minut. Pod koniec czasu sprawdź, czy ciasto jest gotowe. Wbij drewniany patyczek w środek ciasta. Jeśli po wyjęciu będzie czysty i suchy – bananowe ciasto jest upieczone. Wystudź na kratce
Porada:
Ciasto można urozmaicić dodając pokruszone orzechy albo żurawinę, albo drobno pokrojoną gorzką czekoladę.
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 1h
Poziom trudności: łatwe
Okazja: deser/podwieczorek