Ciasto bananowe

Ciasto bananowe
Zdjęcie - Ciasto bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 3 dojrzałe banany
  • 100 g cukru
  • 100 g kwaśnej śmietany 12%
  • 80 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek 5%
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zdjęcie - Ciasto bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Obierz 2 banany ze skórki i rozgnieć za pomocą widelca. Lekko ubij jajka z cukrem rózgą kuchenną. Dodaj rozgniecione banany i wymieszaj.

Zdjęcie - Ciasto bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Do bananowo-jajecznej masy dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cynamon i śmietanę. Wymieszaj drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników.

Na koniec dolej olej Oliwier z oliwą z oliwek 5% i ponownie wymieszaj.

Zdjęcie - Ciasto bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Ciasto przełóż do keksówki o wymiarach około 11cm x 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ostatniego banana obierz ze skórki i przetnij nożem wzdłuż na pół. Ułóż na górze ciasta.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C. Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika na 45-50 minut. Pod koniec czasu sprawdź, czy ciasto jest gotowe. Wbij drewniany patyczek w środek ciasta. Jeśli po wyjęciu będzie czysty i suchy – bananowe ciasto jest upieczone. Wystudź na kratce

Zdjęcie - Ciasto bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Porada:

Ciasto można urozmaicić dodając pokruszone orzechy albo żurawinę, albo drobno pokrojoną gorzką czekoladę.

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: 1h

Poziom trudności: łatwe

Okazja: deser/podwieczorek

Zdjęcie - Ciasto bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów