Ciasto babie lato

Ciasto babie lato na biszkopcie cynamonowym z kremem mascarpone, powidłami śliwkowymi i płatkami migdałowymi. Leciutkie, aromatyczne i kremowe ciasto z chrupiącymi migdałami.

Podstawą jest biszkopt cynamonowy nasączony mocnym naparem z herbaty (możesz użyć np. likieru lub innego alkoholu). Smarujemy go powidłami śliwkowymi, który idealnie współgra z cynamonowym biszkoptem.

Krem z mascarpone jest delikatny, puszysty i leciutki. Całość oprószamy chrupiącymi płatkami migdałowymi.

Ciasto babie lato to przepyszny, kremowy i lekki deser, który idealnie pasuje do jesiennych smaków.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Zdjęcie - Ciasto babie lato - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO BABIE LATO

SKŁADNIKI NA CYNAMONOWY BISZKOPT:

  • 5 jajek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:

  • 3/4 szklanki mocnego naparu z herbaty
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

DODATKOWO:

  • 1 słoiczek powideł śliwkowych, duży
  • 200 g płatków migdałowych, podprażonych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części. Delikatnie nasączamy połową herbaty oraz smarujemy powidłami.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Wykładamy połowę na biszkopt, przykrywamy drugim blatem i nasączamy. Smarujemy powidłami i wykładamy pozostały krem. Wkładamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc. Przed podaniem oprószamy podprażonymi płatkami.

Zdjęcie - Ciasto babie lato - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto ze śliwkami i orzechami

Ciasto ze śliwkami i orzechami

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Filety drobiowe w panierce z orzechów włoskich
1

Filety drobiowe w panierce z o…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sernik z białą czekoladą i pistacjami
2

Sernik z białą czekoladą i pis…

food² food²
Food Square

Marchewkowe ciasto z orzechami
1

Marchewkowe ciasto z orzechami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Muffiny bananowo-migdałowe ze stevią
1

Muffiny bananowo-migdałowe ze…

montka montka
cukierenka

Migdałowe ciasto z owocami
2

Migdałowe ciasto z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Granola z masłem orzechowym i chipsami bananowymi
2

Granola z masłem orzechowym i…

food² food²
Food Square

Szarlotka z budyniem w słoiku z orzechami bez pieczenia
1

Szarlotka z budyniem w słoiku…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasto z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce
1

Ciasto z czekoladą i migdałami…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto z wiśniami i orzechami włoskimi + film
1

Ciasto z wiśniami i orzechami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Tosty z pastą z sera pleśniowego, sałatą i gruszką
1

Tosty z pastą z sera pleśniowe…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu