CIASTO AMERYKAŃSKIE
A oto drugi ze wspomnianych wcześniej przepisów - na ciasto amerykańskie. Wiem , że znane jest także jako "wiewiórka" , ale ja pierwszy raz spotkałam się z tym ciastem pod nazwą "placek amerykański" , więc pozostałam przy tym (zmieniłam tylko jedno słowo , bo placek kojarzy mi się z cienkim wypiekiem). A swoją drogą podejrzewam , że Amerykanie nigdy nawet nie słyszeli o takim przepisie ;-) Za to , jak wynika z moich obserwacji , w Polsce jest on dosyć popularny , a zatem nie muszę chyba nikogo przekonywać , że to smaczne i mało skomplikowane ciasto :-)
Składniki:
- 3 jajka
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 3/4 szkl. oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 - 1 szkl. orzechów włoskich (grubo posiekanych)
- 1/2 szkl. rodzynek
- 4 jabłka
Jajka ubić z cukrem , dolewać stopniowo olej , ciągle ubijając. Wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem , kakao i sodą , ubijać na małych obrotach , aż składniki dobrze się połączą. Wsypać orzechy , rodzynki oraz obrane i pokrojone w grubą kostkę jabłka , wymieszać. Przelać do natłuszczonej formy (u mnie 12 x 22 cm) i piec ok. 1 godziny w temp. 200 st.C.