Ciasto ala delicja – przepis

Przepis inspirowany pysznymi ciasteczkami delicje. Ciasto nie jest wierną kopia ciastek, ale znajdziemy w nim wiele podobnych smaków. Biszkopt równie dobrze możemy zastąpić gotowymi biszkopcikami i wtedy ciasto nie będzie wymagało pieczenia. Masa serowa jest słodka i delikatna, natomiast masa z jabłkami gęsta i lekko kwaśna. Ciasto możemy wykonać wcześniej, ponieważ im dłużej je przechowujemy tym lepszy jest jego smak. Inspiracja: arabeskawaniliowa. Pozdrawiam.

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli

 

Skłaniki na masę serową:

  • 500 g białego sera ( może być z wiaderka )
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szklanka mleka

 

Składniki na masę z jabłek:

  • 4 jabłka, średnie
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej

 

Składniki na polewę:

  • 85 g masła lub margaryny
  • 1 łyżka wody
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru

Żółtka oddzielamy od białek, następnie łączymy z cukrem i miksujemy, aż uzyskamy lekko puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę i ponownie miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z powstała wcześniej masą tak, aby ciasto było jak najbardziej puszyste. Przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm ( u mnie silikonowa, natomiast zwykłą należy wyłożyć papierem do pieczenia ) i pieczemy ok. 20 min, aż biszkopt lekko się zarumieni.
Jabłka ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach, aby powstał mus. Chwilę gotujemy na niewielkim ogniu, następnie łączymy z proszkiem galaretki. Studzimy.
Biały ser mielimy trzykrotnie lub używamy dobrej jakości sera gotowego. Miksujemy razem z cukrem i jajkami na jednolitą masę. Masę przekładamy do garnuszka i na niewielkim ogniu doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Proszek budyniowy łączymy z mlekiem i dodajemy do gotującej się masy serowej. Cały czas mieszając gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć. Zostawiamy do wystudzenia.
Po tym czasie na biszkopt wykładamy masę serową ( tortownica powinna być szczelna, aby nic nie mogło wypłynąć ) i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz, aż masa stężeje. Następnie wykładamy równomiernie masę z jabłek.
Wszystkie składniki na polewę przekładamy do garnuszka i podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia, cały czas mieszając. Studzimy i polewamy nią wierzch ciasta. Ponownie wstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego.

Zdjęcie - Ciasto ala delicja – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto ala delicja – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: biały ser, galaretka, Jabłka, Kakao

Przepisy z tych kategorii

Pieczone jabłka, pomarańcza  i cynamon. Domowy kisiel dla dużych i małych

Pieczone jabłka, pomarańcza i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Jaglanka z sosem Tahini i granatem

Jaglanka z sosem Tahini i gran…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Tajski stir fry z indykiem i ananasem

Tajski stir fry z indykiem i a…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Sałatka owocowa z miodem

Sałatka owocowa z miodem

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Placuszki bananowe - pyszne

Placuszki bananowe - pyszne

Beti Beti
kruche babeczki

Sernik ze  śliwkami

Sernik ze śliwkami

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Przepisy z tych kategorii

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierożki empanadas z ziemniakami, czarnymi oliwkami, rozmarynem i chorizo
2

Pierożki empanadas z ziemniaka…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Bezy kokosowe z migdałami
1

Bezy kokosowe z migdałami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Krucha tarta z jabłkami

Krucha tarta z jabłkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit