Ciasto ajerkoniakowe

Ciasto ajerkoniakowe

Zdjęcie - Ciasto ajerkoniakowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ciasto ajerkoniakowe z dużą ilością budyniu na bazie adwokata - słodkie i bardzo syte polecam. Ot tak coś słodkiego na Niedzielę do kawki...


Tortownica 26 cm

 

Na ciasto

  • 300 g orzechów włoskich
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru

Na krem

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka adwokata
  • 1 łyżka maki kukurydzianej
  • 4 łyżki maki pszennej
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej

 

 

Ciasto

Orzechy zmielić przez maszynkę, żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę - wymieszać z utartymi orzechami. Następnie białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i połączyć z masa orzechową. Tortownice do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto - piec ok 30 minut do zrumienienia w 180 C - wystudzić.

 

 

Krem

Do garnuszka wlej szklankę mleka i szklankę ajerkoniaku - gotuj na wolnym ogniu co jakiś czas mieszać. Do miski wlej resztę mleka i wymieszaj z mąkami do gotującego się mleka z ajerkoniakiem wlej tą zawartość z mąkami i szybko mieszaj tak by niepowstały grudki. Wystudzić budyń następnie go utrzyj z masłem dodając po kawałku - masło powinno mieć temperaturę pokojową.. Krem wstawić do lodówki by stężał następnie posmarować nim zimne ciasto -przechowywać w lodówce.

Przed podaniem posypać startą czekoladą


Smacznego

 

Wydrukuj przepis

 

Zdjęcie - Ciasto ajerkoniakowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów