Ciastka z dżemem
Kruche ciasteczka uniwersalne dla każdego oczywiście bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu polecam wszystkim. Można ładnie zapakować i dać na Dzień Mamy ;-)
1 SZKLANKA MAKI KUKURYDZIANEJ
2 SZKLANKI MAKI PSZENNEJ
250 g MASŁA LUB MARGARYNY
1 ŻÓŁTKO
1/2 SZKLANKI CUKRU PUDRU
5 ŁYŻEK DŻEMU
1 BIAŁKO DO SMAROWANIA
1 CYTRYNA
Masło utrzeć na gładką masę z cukrem pudrem, dodać otartą skórkę z cytryny żółtko i maki zagnieść ciasto. Można schłodzić w lodówce, choć to nie jest konieczne gdyż ciasto się nie klei. Podzielić na kulki wielkości orzecha włoskiego i zrobić w nich dziurkę lekko spłaszczając. Ciastka ułożyć na blaszce i ponakładać do każdego po odrobinie dżemu owocowego. Ciastka posmarować jeszcze rozbełtanym białkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C piec ok 25-30 minut
Smacznego