Ciastka z czekoladą i orzechami
No cóż... Co tu dużo powiedzieć? :) Pyyysznee ciastka z orzechami i czekoladą!!! Są proste do wykonania a do tego wspaniałe, chrupkie na zewnątrz a w środku lekko miękkie. Idealne do popołudniowej herbaty lub do porannej kawy. Przepis z tej strony. Bardzoo polecam!!
Składniki:
- 400 g mąki pszennej, przesianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g gorzkiej czekolady, drobno pokrojonej (chocolate chips)
- 80 g mieszanki orzechów, drobno pokrojonych (ja użyłam laskowych)
- 180 g miękkiego masła
- 150 g brązowego cukru
- 2 duże jajka
- 2 łyżki mleka
Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia,sodą, czekoladą i orzechami. W drugiej misce mikserem na najwyższych obrotach utrzeć masło z cukrem na jasną puszystą masę (ok. 5 minut). Dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać suche składniki oraz mleko. Dokładnie wyrobione ciasto podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek o długości ok. 20 cm i owinąć je folią spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. 2,5 godziny. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem. Piekarnik rozgrzać do 190 C. Odwinięte z folii ciasto kroić na plastry grubości ok. 1 cm. (podczas krojenia "plastry" będą się deformować, dlatego warto im nadać okrągły kształt) Układać na blasze w odległości 2 cm od siebie (podczas pieczenia będą trochę rosnąć). Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok. 15-20 minut (brzegi powinny być twarde a środki pod naciskiem palca powinny lekko się uginać). Po upieczeniu odstawić do ostudzenia.
Smacznego!!