Ciastka z bratkami
ciastka, coś słodkiego, ciasteczka Ciastka polska, międzynarodowa
Ilość: ok. 30 sztuk
Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj
ze zdjęciembez zdjęcia Ciastka kwiatki bratki
Ciastka, którym trudno się oprzeć. Idealne na słodki prezent.
przygotowanie: 10 minpieczenie / smażenie / gotowanie: 8-10 min czas całkowity: 1 godz. 25 min
Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 75 g cukru pudru
- 1 żółtko
- skórka z połowy cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny dodatkowo
- ok. 30 kwiatków bratków
Przygotowanie: Jak przygotować Ciastka kwiatki bratki?
- Świeżo zebrane kwiaty bratków ułożyć na papierze do pieczenia łądniejszą stroną do dołu. Odciąć ostrożnie zielone części, tak aby płatki się nie rozdzieliły. Przykryć drugim arkuszem papieru, obciążyć grubymi książkami i zostawić na czas przygotowania ciasta.*
- Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem do uzyskania drobnej kruszonki. Dodać żółtko, skórkę i sok z cytryny. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
- Kruche ciasto podzielić na 4 porcje. Pierwszą porcję rozwałkować na ok 4 mm (pozostałe w tym czasie przechowywać w lodówce). Wyciąć kółka, układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 170°C przez 8-10 minut (w zależności od wielkości ciastek). Odstawić na 2-3 minuty do przstudzenia.
- Usunąć obciążenie bratków i arkusz papieru, którym były przykryte. Ostrożnie podnieść kwiatek, obrócić i przyłożyć do ciepłych ciastek .
Smacznego :) LINK DO POSTA Copyright: Pełny talerz 2020
PROWADZISZ KONTO NA INSTAGRAMIE? Zrób zdjęcie, oznacz mnie - @pelnytalerz i dodaj hashtag #pełnytalerz. Chętnie zajrzę i zostawię ❤