Ciastka z białą czekoladą i M&Ms
Przygotowanie ciasteczek na szkolny kiermasz uruchomiło we mnie świąteczne mechanizmy. Wszak to właśnie wtedy powstaje najwięcej pierników, kruchych ciasteczek, trufli i temu podobnych. Ta ciasteczkowa wariacja powstała bardzo spontanicznie, skoro w spiżarce znajdują się ogromne pokłady białej czekolady, a w szafce zapodziała się paczka czekoladowych drażetek, no i skoro mają to być ciastka na dziecięcy kiermasz to pomysł jakoś sam się nabudował. Przyznam Wam się, że te maślano-karmelowe ciastka wzruszyły niejednego twardziela.
Składniki na ok 20 szt
Czas przygotowania: 10 min + 20 min pieczenie
2 i 1/2 szklanki maki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
200 g masła o temperaturze pokojowej
1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 jajko + 1 żółtko
2 łyżki miodu
100 g białej czekolady
ok 2 szklanki czekoladowych drażetek M&Ms
Przygotowanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia 2. W misce mieszamy mąkę, sodę i sól 3. W misce miksera ucieramy masło, cukier i ekstrakt waniliowy, kiedy masa stanie się puszysta dodajemy jajko i żółtko, ucieramy, łączymy z miodem, następnie dosypujmy mąkę, w dwóch partiach, mieszamy aż składniki się połączą 4. Czekoladę siekamy nożem i dodajemy razem z M&M-sami do masy 5. Z masy formujemy kuleczki wielkości większego orzecha włoskiego, układamy kulki na przygotowanej blaszce, lekko spłaszczamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 20 min 6. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika będą miękkie, stwardnieją po krótkiej chwili, wtedy można łatwiej przenieść je na kratkę żeby wystygły Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe!