Ciastka z białą czekoladą i kardamonem
Fanką białej czekolady nie jestem, ale w duecie z kardamonem rozkochała mnie w sobie na nowo.
Składniki (ok. 25szt.): 220g mąki pszennej, 120g cukru, 125g masła, 30g kakao, 2 małe jajka ziarenko kardamonu,
150g białej czekolady, 25g masła, 2 ziarenka kardamonu
Przesiewamy mąkę oraz kakao, dodajemy cukier, pokrojone w kosteczkę masło i jajka. Ziarna kardamonu obieramy i miażdżymy w moździerzu lub używając wałka, następnie dodajemy do reszty składników.Wszystko razem ugniatamy. Kiedy składniki się połączą zawijamy ciasto w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 1h.
Po godzinie wyjmujemy ciasto i obficie podsypując mąką rozwałkowujemy na placek grubości ok.3-4 mm. Wycinamy okrągłe ciastka o średnicy ok. 5mm (jeśli nie mamy foremki możemy użyć kieliszka lub szklanki) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 160st C przez ok.10 minut.
Kiedy ciastka będą stygły, zabieramy się za masę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z masłem i rozdrobnionym kardamonem. Gotową masą nakładamy na połowę przygotowanych ciastek, i przykrywami je pozostałymi.