Ciastka świąteczne dzwonki
Ciastka kruche w kształcie dzwonków w świątecznym klimacie o smakach cynamonowo imbirowym.
Słodkie kruche ciasteczka wywodzą się ze Szkocji i robi się je z duża ilością masła, dzięki temu zawsze będą chrupiące. Podane do herbaty przyjemnie łamią się podczas gryzienia i są nieodzownym poczęstunkiem dla gości.
Dodatek miodu i przypraw korzennych nadają im przepysznego smaku i odświętnego klimatu.
Ciastka świąteczne dzwonki będą wspaniałą dekoracją i prezentem na święta Bożego Narodzenia.
Składniki na ciastka świąteczne dzwonki:
ok. 35 szt.:
100 g drobnego cukru trzcinowego
180 g masła w temperaturze pokojowej
1 żółtko
2 łyżki miodu płynnego naturalnego
350 g mąki tortowej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
3 - 4 łyżki mleka w temp. pokojowej
cukier puder do posypania
lukrowe pisaki
cukrowe groszki
Jak wykonać ciastka świąteczne dzwonki?
Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej masy, dodać miód i żółtko, zmiksować.
Mąkę wymieszać z solą, proszkiem i przyprawami, przesiane dodać do utartej masy na przemian z mlekiem.
Wyrobić krótko ciasto, uformować placek, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut.
Blat roboczy podsypać mąką, ciasto podzielić na dwa kawałki, każdy rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, ale najlepiej ciasto rozwałkować bezpośrednio na macie do pieczenia, ponieważ jest bardzo miękkie.
Za pomocą foremki wykrawać kształty dzwonków.
Piec w 170'C przez 8-10 minut do lekkiego zarumienienia.
Wystudzić w formie, na macie do pieczenia.
Obrzeża dzwonków posmarować pisakiem lukrowym i ozdobić perełkami.
Środki ciastek obsypać cukrem pudrem.
Smacznego !