Ciastka podwójnie czekoladowe

Zdjęcie - Ciastka podwójnie czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Były imieniny Olka, dni kilka temu. Aga zrobiła te czekoladowe ciasteczka i dzieciaki przepadły... od tygodnia nie mówią o niczym innym, tylko o tych ciastkach. Jeśli chcecie mieć z głowy tydzień, to przepis wart polecenia...


Pierwotny przepis znaleźliśmy u Marthy Stewart.
Potrzebne będzie:

  • 225 gramów posiekanej gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki masła
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia i sody
  • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • i jeszcze jedna porcja czekolady, czyli mieszanina 160 gramów posiekanej czekolady mlecznej i 160 gramów posiekanej czekolady gorzkiej

Pierwszą porcję gorzkiej czekolady roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu i odstawiamy. W osobnej misce mieszamy składniki sypkie.Mikserem miksujemy jaja z cukrem i wanilią, a następnie stopniowo, cały czas miksując wlewamy roztopioną czekoladę. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy dopóki ciasto nie będzie stanowić jednolitej masy. Teraz dorzucamy drugą porcję czekolady (z ostatniego punktu składu) i dokładnie mieszamy. Nie zwlekając wykładamy łyżką porcje ciasta na natłuszczoną blachę, zostawiając spore marginesy bo ciastka się oczywiście rozleją. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza. I tutaj jest właśnie ta zmyłka. Jeśli przesadzicie z pieczeniem, to zamiast cudownie chrupiących z wierzchu i miękkich w środku ciastek, wyjdą Wam kamienie. A przesadzić jest stosunkowo łatwo, bo jeśli po 10 minutach dotkniecie ciastka palcem to wyda Wam się zbyt miękkie i nie upieczone. Ale TAK MA BYĆ! Wyjmujcie na kratkę i nie martwcie się, one jeszcze stwardnieją podczas stygnięcia.


Przy garach: Aga
Tekst: Tomasz Pstrykała: Aga

Double chocolate cookies You will need:

  • 225 grams dark chocolate
  • 4 tablespoons butter
  • 2/3 glass of all-purpose flour
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon salt
  • 2 large eggs
  • 3/4 glass brown sugar
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 160 grams of milk chocolate and 160 grams of dark chocolate, roughly chopped

Preheat the oven to 174 Celcius degrees. Melt 225 grams of dark chocolate and butter in a small bowl set over a pan with a little simmering water in it. Do not overheat. In another bowl, whisk flour, baking powder and salt. In a mixing bowl, beat eggs, brown sugar and vanilla extract on high sppeed until light and fluffy. Change speed to low and now add melted chocolate. Then, mix in the dry ingredients till just combined and finally stir in 320 grams of chopped chocolate.
Drop tablespoons of dough on a greased baking sheet about 6 cm apart. Bake cookies until shiny and crackly but soft, about 10 minutes. Transfer carefully to a wire rack to harden as they cool.
Text:Aga
Zdjęcie - Ciastka podwójnie czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowe ciasteczka brownie

Czekoladowe ciasteczka brownie

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciastka czekoladowe z ziarnami kakaowca

Ciastka czekoladowe z ziarnami…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Biszkopciki w czekoladzie
4

Biszkopciki w czekoladzie

kasiaC kasiaC
Pokrojone doprawione

Ciasteczka mocno czekoladowe z czerwonym pieprzem
5

Ciasteczka mocno czekoladowe z…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Rożki z czekoladą i ricottą
2

Rożki z czekoladą i ricottą

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Muffinki czekoladowo-kokosowe z  rumem

Muffinki czekoladowo-kokosowe…

upl upl
Niebo w gębie