Ciastka piernikowe

Święta zbliżają się wielkimi krokami czas więc zacząć myśleć o menu na świąteczny stół, prezentach i smakołykach, którymi poczęstujemy bliskich. Dzisiejszy przepis na ciastka piernikowe będzie idealny jako słodki upominek! Ciastka są bardzo smaczne o wyraźnym aromacie przypraw, które nieodzownie kojarzą się z zimą, choinką i świętami. Delikatne i lekkie ciasto rozpływa się podczas pieczenia, tworząc olbrzymie ciacha podobne do tych, które można spotkać w dobrych kawiarniach.

Ciasto jest bardzo klejące, warto przed przystąpieniem do formowania wstawić je na chwilę do lodówki, żeby lekko stwardniało. Po odmierzeniu porcji ciasta formujemy w dłoniach kulki, które następnie obtaczamy w cukrze, a na koniec lekko rozpłaszczamy dnem szklanki, w ten sposób będą naprawdę duże i cieniutkie. Po upieczeniu należy delikatnie przenieść je na kratkę, aby ostygły, najlepiej przenieść je chwytając za papier, na którym się piekły. Zróbcie to delikatnie, ponieważ ciastka zaraz po upieczeniu są bardzo delikatne i miękki dopiero po całkowitym wystudzeniu ich wierzch twardnieje, tworząc chrupiącą skórkę. Pięknie zapakowane będą miłym i smacznym prezentem!

Zdjęcie - Ciastka piernikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Print Ciastka piernikowe Prep Time 20 mins Cook Time 10 mins Total Time 30 mins

Course: Desery

Servings: 18 Tutaj możesz zmienić ilość porcji

Author: Anna Ingredients

  • 170 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 260 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynammonu
  • szczypta soli
  • 50 g miodu dałam gryczany ale może być dowolny ub melasa
  • 2 łyżki cukru do obtoczenia ciastek

Instructions

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 szt C

  2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, sodę, przyprawy, wymieszać

  3. Do drugiej miski włożyć miękkie masło, dodać cukier całość miksować na najwyższych obrotach przez 2 minuty

  4. Następnie dodać jajko, połączyć z masą maślaną dodać miód i ponownie zmiksować

  5. Na koniec dodać składniki suche i dokładnie połączyć

  6. Miskę z ciastem można wstawić na chwilę do lodówki, aby lekko stwardniało

  7. Przygotwać dwie blachy, wyłożyć je papierem do pieczenia

  8. Do miseczki wsypać 2 łyżki cukru potrzebne do obtoczenia ciastek

  9. Przy pomocy łyżki do nakładania lodów odmierzyć porcje, w dłoniach utoczyć kulki, każdą kulkę obtoczyć w cukrze, położyć na przygotowaną blachę, a następnie każdą kulkę spłaszczyć, najwygodniej zrobić to dnem szklanki lekko docisnąć w ten sposób powstanie równy krążek

  10. Zachowajcie duże odstępy między ciastkami ponieważ bardzo się powiększą

  11. Blachę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 8-10 minut

  12. Po upieczeniu wyjąć ciastka z piekarnika i przełożyć na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia

  13. Smacznego!

Recipe Notes

Ciastka po całkowitym wystudzeniu można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Zdjęcie - Ciastka piernikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciastka piernikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kruidnoten czyli małe holenderskie  pierniczki
10

Kruidnoten czyli małe holender…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Świąteczne muffinki z żurawiną, gruszką i marcepanem
5

Świąteczne muffinki z żurawiną…

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Kokosanki - mokre, klejące - najlepsze!

Kokosanki - mokre, klejące - n…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Serowe ciasteczka z jabłkami
2

Serowe ciasteczka z jabłkami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciastka potrójnie czekoladowe
2

Ciastka potrójnie czekoladowe

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Beziki z aquafaby
1

Beziki z aquafaby

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Chleb na żurek

Chleb na żurek

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Babka piaskowa bez miksera
2

Babka piaskowa bez miksera

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Socca / fariniata- placuszki z mąki z ciecierzycy
1

Socca / fariniata- placuszki z…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Drożdżowe bułeczki-zajączki (z pieczarkami i przepiórczym jajkiem)
1

Drożdżowe bułeczki-zajączki (z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Wielkanocna babka maślana z lukrem i kruszonką
2

Wielkanocna babka maślana z lu…

food² food²
Food Square

Naleśniki czekoladowe z kremem kokosowym
1

Naleśniki czekoladowe z kremem…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście