Ciastka piernikowe

Święta zbliżają się wielkimi krokami czas więc zacząć myśleć o menu na świąteczny stół, prezentach i smakołykach, którymi poczęstujemy bliskich. Dzisiejszy przepis na ciastka piernikowe będzie idealny jako słodki upominek! Ciastka są bardzo smaczne o wyraźnym aromacie przypraw, które nieodzownie kojarzą się z zimą, choinką i świętami. Delikatne i lekkie ciasto rozpływa się podczas pieczenia, tworząc olbrzymie ciacha podobne do tych, które można spotkać w dobrych kawiarniach.

Ciasto jest bardzo klejące, warto przed przystąpieniem do formowania wstawić je na chwilę do lodówki, żeby lekko stwardniało. Po odmierzeniu porcji ciasta formujemy w dłoniach kulki, które następnie obtaczamy w cukrze, a na koniec lekko rozpłaszczamy dnem szklanki, w ten sposób będą naprawdę duże i cieniutkie. Po upieczeniu należy delikatnie przenieść je na kratkę, aby ostygły, najlepiej przenieść je chwytając za papier, na którym się piekły. Zróbcie to delikatnie, ponieważ ciastka zaraz po upieczeniu są bardzo delikatne i miękki dopiero po całkowitym wystudzeniu ich wierzch twardnieje, tworząc chrupiącą skórkę. Pięknie zapakowane będą miłym i smacznym prezentem!

Zdjęcie - Ciastka piernikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Print Ciastka piernikowe Prep Time 20 mins Cook Time 10 mins Total Time 30 mins

Course: Desery

Servings: 18 Tutaj możesz zmienić ilość porcji

Author: Anna Ingredients

  • 170 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 260 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynammonu
  • szczypta soli
  • 50 g miodu dałam gryczany ale może być dowolny ub melasa
  • 2 łyżki cukru do obtoczenia ciastek

Instructions

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 szt C

  2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, sodę, przyprawy, wymieszać

  3. Do drugiej miski włożyć miękkie masło, dodać cukier całość miksować na najwyższych obrotach przez 2 minuty

  4. Następnie dodać jajko, połączyć z masą maślaną dodać miód i ponownie zmiksować

  5. Na koniec dodać składniki suche i dokładnie połączyć

  6. Miskę z ciastem można wstawić na chwilę do lodówki, aby lekko stwardniało

  7. Przygotwać dwie blachy, wyłożyć je papierem do pieczenia

  8. Do miseczki wsypać 2 łyżki cukru potrzebne do obtoczenia ciastek

  9. Przy pomocy łyżki do nakładania lodów odmierzyć porcje, w dłoniach utoczyć kulki, każdą kulkę obtoczyć w cukrze, położyć na przygotowaną blachę, a następnie każdą kulkę spłaszczyć, najwygodniej zrobić to dnem szklanki lekko docisnąć w ten sposób powstanie równy krążek

  10. Zachowajcie duże odstępy między ciastkami ponieważ bardzo się powiększą

  11. Blachę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 8-10 minut

  12. Po upieczeniu wyjąć ciastka z piekarnika i przełożyć na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia

  13. Smacznego!

Recipe Notes

Ciastka po całkowitym wystudzeniu można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Zdjęcie - Ciastka piernikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciastka piernikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kruidnoten czyli małe holenderskie  pierniczki
10

Kruidnoten czyli małe holender…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Świąteczne muffinki z żurawiną, gruszką i marcepanem
5

Świąteczne muffinki z żurawiną…

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Placuszki z jabłkami
1

Placuszki z jabłkami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Cykoria  z papryką

Cykoria z papryką

figmara figmara
figowe smaki

Kurczakowe kulki

Kurczakowe kulki

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Muffiny bananowe- zawsze się udają

Muffiny bananowe- zawsze się u…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Przepisy z tych kategorii

Kurczak z marchewką i szparagami

Kurczak z marchewką i szparaga…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Boczniaki z ciecierzycą i porami

Boczniaki z ciecierzycą i pora…

figmara figmara
figowe smaki

Łazanki z boczkiem i kiszoną młodą kapustą

Łazanki z boczkiem i kiszoną m…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kurczak z brokułami i groszkiem cukrowym

Kurczak z brokułami i groszkie…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Truskawkowa sałatka z czosnkiem  niedźwiedzim, polędwiczką, szparagami i dressingiem truskawkowym

Truskawkowa sałatka z czosnkie…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Chłodnik z botwinki
1

Chłodnik z botwinki

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis