Ciastka owsiane

Ciastka owsiane

Zdjęcie - Ciastka owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciastka owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciastka owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciastka owsiane to jedne z moich ulubionych wypieków robionych podczas bezsennych nocy. Te były improwizowane, bo w pierwszym zamyśle miały to być zwykle, kruche ciastka, ale nie mogłam oprzeć sie pokusie dorzucenia do nich płatków owsianych icon wink Ciastka owsiane
Wyszły pyszne kruche i mocno owsiane ciasteczka. Można je przechowywać przez dłuższy czas w szklanym słoiku i nie tracą niż na świeżości.
Proporcje podaję przybliżone więc trzeba mąkę podsypywać partiami icon wink Ciastka owsiane
Ciacha smakowały wszystkim bez wyjątku icon smile Ciastka owsiane

SKŁADNIKI:
220 g mąki pszennej
100 g mąki pełnoziarnistej żytniej
150 g płatków owsianych
250 g masła
120 g cukru pudru
1 łyżka przypraw korzennych
1 jajko
1 żółtko

Z wszystkich składników zagnieść elastyczne i jednolite ciasto. W razie konieczności (gdyby się mocno kleiło) podsyp je lekko mąką.
Uformuj kule, zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjmij i chwilę wyrób wysypanym mąką stole. Rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wykrawaj dowolnych kształtów ciasteczka.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej przygotowane ciacha.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 15 minut na złoty kolor.

SMACZNEGO icon smile Ciastka owsiane

Zdjęcie - Ciastka owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów