Ciastka owsiane z czekoladą

Ferie, aktywny wypoczynek i zwiększone zapotrzebowanie na coś smacznego i dającego dużo energii. Mam coś takiego dla Was – ciastka owsiane z czekoladą. Ciastka poza płatkami owsianymi i czekoladą, a właściwie mieszanką czekolady białej i ciemnej mają jeszcze w swoim składzie suszoną żurawinę i grubo siekane orzechy laskowe. Ciastka owsiane z dodatkiem bakalii zawsze są dobre, a te poza tym, że są smaczne, są również bardzo łatwe do przygotowania. Przygotowanie ich zajmie Wam nie więcej niż piętnaście minut, a kolejne piętnaście pieczenie, błyskawiczny przepis! Ciastka po całkowitym wystudzeniu można zamknąć do plastikowej torebki lub puszki i zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na spacer. Można przechowywać je przez kilkanaście dni oczywiście, jeśli tyle wytrzymają i wcześniej nie zostaną zjedzone 😉 Ładnie zapakowane mogą być fantastycznym prezentem, a dziś mamy Walentynki, więc jeśli obchodzicie to święto, to może upieczecie ciasteczka dla ukochanej osoby!
Drukuj
Ciastka owsiane z czekoladą
Macie ochotę na ciastka owsiane z czekoladą, żurawiną i orzechami? Prosty pyszny i szybki przepis.
Rodzaj:
Desery
Przygotowanie :15 minut
Gotowanie 12 minut
Razem 27 minut
Porcje 24
Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor: Anna
Składniki:
- 180 g mąki pszennej
- 40 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 170 g cukru trzcinowego
- 175 g płatków owsianych górskich
- 140 g masła pokrojonego w kostkę
- 60 g suszonej żurawiny
- 35 g orzechów laskowych grubo posiekanych
- 50 g gorzkiej czekolady pokrojonej w kosteczkę
- 50 g białej czekolady pokrojonej w kosteczkę
- 2 duże jajka
Instrukcja
-
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C
-
Wszystkie składniki umieścić w misce miksera stacjonarnego według podanej kolejności, wymieszać do połączenia się składników, trwa to chwilkę
-
Blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na papier układać równe porcje ciasta, ja odmierzam porcje łyżką do lodów, między kulami ciasta zachować odstępy
-
Dłoń zwilżyć wodą i spłaszczyć każda kulkę ciasta, wystarczy delikatnie nacisnąć tak, aby z kulki zrobił się placek o grubości około 5-7 mm
-
Blachę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 12-15 minut do zarumienienia się wierzchu ciastek
-
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć ciastka na kratkę do wystudzenia
-
Zimne ciastka można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilkanaście dni
-
Smacznego!
Notatki
Jeśli nie macie miksera stacjonarnego, który mógłby wymieszać ciasto, to można zrobić to ręcznie. Należy w tym celu w jednej misce umieścić masło ( w tym przypadku lepiej, żeby było w temp. pokojowej) i jajka zmiksować ręcznym mikserem na puszystą masę, a następnie zacząć dodawać składniki suche, dalej można mieszać łyżką lub ręką.