Ciastka owsiane


Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość. Zdjęcie - Ciastka owsiane - najlepsze! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ok 13 szt.

Czas przygotowania: 30 min


200 g miękkiego masła

1/2 szklanki brązowego cukru

1/4 szklanki białego cukru

1 jajko

1 łyżka melasy *

3/4 szklanki mąki pszennej

1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/ 2 łyżeczki soli

2 łyżeczki mąki kukurydzianej

ok 50 g posiekanych orzechów laskowych

100 g posiekanej gorzkiej czekolady


*melasa z buraka lub trzciny cukrowej jest już dość powszechna w sklepach lub na działach ze zdrową żywnością, warto ją zastosować w przepisie, absolutnie nie zastępujcie miodem, bo ciastka stwardnieją, w ostateczności pomińcie


Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dwie płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia 2. W misce mieszamy mąkę pszenną i kukurydzianą, płatki owsiane, sodę, sól i cynamon 3. W osobnej, większej misce ucieramy miękkie masło, obydwa rodzaje cukru, jajko i melasę, ucieramy aż masa stanie się gładka 4. Do utartego masła z cukrem dosypujemy mieszankę mąki i płatków, łączymy składniki, na koniec dodajemy posiekane orzechy i czekoladę 5. Odrywamy kawałek ciasta i rolujemy do w dłoniach, układamy kulki na wyłożonej papierem blaszce, nie spłaszczamy, wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy ok 15 min, następnie, dopiero teraz bardzo lekko spłaszczamy ciastka i dopiekamy jeszcze ok 3-5 min, w tym samym czasie można piec tylko jedną blachę z ciastkami 6. Studzimy na kratce, przechowujemy w szczelnym pojemniku



Zdjęcie - Ciastka owsiane - najlepsze! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciastka owsiane - najlepsze! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciastka owsiane - najlepsze! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciastka owsiane - najlepsze! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciastka owsiane - najlepsze! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciastka owsiane - najlepsze! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Ciastka owsiane - najlepsze! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy