Ciastka migdałowo-kokosowe [bez cukru]
Jeśli jesteście w trakcie zrzucania zbędnych kilogramów, ale ciągle macie ochotę na słodkości polecam sięgnąć po ten przepis. Ciastka nie zawierają ani grama białego cukru czy mąki pszennej. Co więcej są pełne wartościowych składników odżywczych takich jak błonnik, magnez, wapń czy kwasy omega-6. Wychodzą wychodzą miękkie i puszyste. Jedno ciastko zawiera ok. 115 kcal. Polecam każdej osobie będącej na diecie, która nie może powstrzymać się od zjedzenia czegoś słodkiego do porannej kawy!
Składniki
Przygotowanie
Migdały oraz płatki owsiane mielimy. Dodajemy do nich wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Jajko mieszamy z syropem klonowym i olejem. Łączymy mokre i suche składniki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżce masy i formujemy krążki o śr. 5 cm. Pomiędzy ciastkami zostawiamy trochę miejsca, bo podczas pieczenia urosną. Ciastka pieczemy ok. 15 minut do zrumienienia. Po wyciągnięciu z piekarnika warto je lekko podważyć łopatką, aby nie przywarły do papieru.
Z podanych składników upieczecie 10 ciastek.
Smacznego !
Składniki
- 1 małe jajko (rozmiar S)
- 3-4 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 100 g migdałów bez skórki
- 3 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Migdały oraz płatki owsiane mielimy. Dodajemy do nich wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Jajko mieszamy z syropem klonowym i olejem. Łączymy mokre i suche składniki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżce masy i formujemy krążki o śr. 5 cm. Pomiędzy ciastkami zostawiamy trochę miejsca, bo podczas pieczenia urosną. Ciastka pieczemy ok. 15 minut do zrumienienia. Po wyciągnięciu z piekarnika warto je lekko podważyć łopatką, aby nie przywarły do papieru.
Z podanych składników upieczecie 10 ciastek.
Smacznego !