CIASTKA MIGDAŁOWE

CIASTKA MIGDAŁOWE

Zdjęcie - CIASTKA MIGDAŁOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Orzechowy Tydzień już się zakończył , a ja mam jeszcze dwa zaległe przepisy , których nie zdążyłam wrzucić na bloga. Jeden z nich to kruche ciasteczka z migdałami. W oryginale okrągłe i przekładane masą krówkową , a u mnie bez niczego , w kształcie listków - tak bardziej jesiennie. W sumie ciastka , jak ciastka , ale spodobało mi się to , że ciasta do ich przygotowania nie trzeba zagniatać (nie lubię oblepionych rąk ;-) Gorzej jednak z tym , że jest ono bardzo kruche i ciężko z niego wykrawać jakieś bardziej wymyślne kształty , dlatego proponuję pozostać przy okrągłych. A poza tym najlepiej ciasto rozwałkowywać pomiędzy kawałkami folii , bo inaczej będzie trudno.
Po upieczeniu ciasteczka są dosyć twarde i chrupiące , ale na drugi dzień miękną. Chyba , że ktoś chce zachować tę "chrupkość" , wtedy trzeba je przechowywać w szczelnym pojemniku. Przepis znaleziony na tym blogu.

Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szkl. migdałów (przypieczonych i zmielonych)
- 1/2 kostki masła
- 1/3 szkl. cukru
- 1 jajko

Mąkę przesiać z solą , wymieszać z migdałami. Miękkie masło utrzeć z cukrem , dodać jajko i dalej ucierać. Dodać mąkę z migdałami i dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce , aż będzie nadawało się do wałkowania (ok. 30 minut). Następnie rozwałkować (najlepiej pomiędzy kawałkami folii) na grubość ok. 3 mm i wykrawać ciasteczka (najłatwiej okrągłe , bo ciasto jest bardziej kruszące się niż elastyczne). Układać na natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blasze. Piec 15-18 minut w temp.180 st.C , aż brzegi ciastek zaczną się rumienić.

Uwagi:
Ciasteczka można przełożyć dżemem , masą krówkową lub czekoladą.

Kategorie przepisów