CIASTKA - LASECZKI

CIASTKA - LASECZKI

Zdjęcie - CIASTKA - LASECZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To już ostatni przedświąteczny wpis. Dwukolorowe ciasteczka w kształcie laseczek na pewno spodobają się i posmakują szczególnie dzieciom. Można je też powiesić na choince - będzie większa atrakcja dla maluchów. Przepis pochodzi z tej strony.

Wszystkim odwiedzającym mojego bloga życzę zdrowych , spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego Roku :-)


Zdjęcie - CIASTKA - LASECZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 3/4 kostki masła
- 1 szkl. cukru (dałam 3/4 szkl.)
- 1 duże jajko
- po 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego i migdałowego
- 2 i 1/4 szkl. mąki
- czerwony barwnik spożyczy (dałam 10 kropli)

Miękkie masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Dodać jajko i dobrze ubić. Wymieszać z ekstraktami , a następnie stopniowo dosypywać mąkę. Ciasto podzielić na połowę. Jedną część zabarwić na czerwono (lub różowo). Nabrać po łyżce białego i czerwonego ciasta , z każdego utoczyć wałeczek o długości ok. 15 cm. Wałeczki spleść ze sobą , skleić końce , uformować laskę. Czyności powtórzyć aż do wyczerpania składników. Gotowe ciasteczka ułożyć na nienatłuszczonej blasze i piec 8-10 minut w temp. 200 st.C. (nie powinny się zarumienić).
Z tej porcji wychodzi ok. 25 sztuk.

Uwagi:
Ciasto jest bardzo miękkie , ale nie klei się do rąk. Jeżeli jednak wyjdzie zbyt miękkie , aby udało się "ulepić" z niego laseczkę , wtedy można je wstawić na kilka minut do lodówki (nie za długo , bo wtedy z kolei będzie się łamać przy formowaniu).

Zdjęcie - CIASTKA - LASECZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - CIASTKA - LASECZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów