Ciastka francuskie z orzechami
Ostatnio moj organizm domaga sie ciagle czegos slodkiego. Postanowilam sobie, ze juz nic nie kupie z lakoci zeby potem sie nie okazalo, ze w spodnie sie nie mieszcze. No ale gdy czegos bardzo sie chce to nawet brak maki w domu nie stoi na przeszkodzie zeby cos slodkiego sobie upiec ;)
Z tego co akurat bylo pod reka powstaly bardzo ciekawe ciasteczka.
Z zewnatrz chrupiace, w srodku wilgotne od jablek. Aromat cynamonu przeplatal sie z orzechami. Do tego ciekawe polaczenie slonawego ciasta francuskiego i slodkiej polewy czekoladowej. Przyznam, ze zrobione pod wplywem chwili ciasteczka nie okazaly sie niewypalem, wrecz przeciwnie, smakowaly nie tylko mi.
Poza tym doskonale wpasowaly sie w trwajacy wlasnie "Orzechowy tydzien".
skladniki:
1 ciasto francuskie okolo 250g
1 jablko
1 lyzka orzechow pini
2 lyzki zmielonych orzechow laskowych
1 lyzka cukru
cynamon
polewa czekoladowa
wykonanie:
Orzeszki pini prazymy na suchej patelni.
Jablko kroimy w mala kosteczke. Dodajemy uprazone orzechy pini, cukier, zmielone orzechy laskowe, cynamon. Dokladnie mieszamy.
Ciasto francuskie skladamy na pol, wykladamy na nie mase z orzechow i jablka i ciasno zwijamy w rolade. Tak zwiniete ciasto kroimy na plastry. Ukladamy je na blache wylozona papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez okolo 20 minut.
Gotowe ciastka dekorujemy polewa czekoladowa.
Smacznego!