Ciastka francuskie z gwiazdką
            Swiąteczne słodkie przekąski do kawy. Łatwe i szybkie do przygotowania z gotowego ciasta francuskiego z dżemem.
I ja tym razem poszłam na łatwiznę, okres przedświąteczny to istna bieganina, nie zawsze jest czas aby przygotować cos wybitnego. Ale zapewniam, że ciasteczka swieże są przepyszne i doskonałe na deser.

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego /375 g/
 - 3-4 łyżki cukru
 - dżem wieloowocowy
 - 1 białko
 

Wykonanie:
- Z ciasta wyciąć prostokąt o długości 25 cm i 15 cm szerokości.
 - Podzielić na kwadraty o 5 cm.
 - Na co drugi kwadrat nakładać po 1 łyżeczce dżemu.
 - Pozostały kwadraty wyciąć foremką małe gwiazdki.
 - Na ciasto z dżemem nakładać ciasto z wyciętą gwiazdką.
 - Skleić obrzeża widelcem.
 - Ułożyć w formie na papier do pieczenia.
 - Posmarować białkiem i posypać cukrem.
 - Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 190 st. C przez 10 minut lub do zarumienienia.
 - Podawać swieże.
 
Smacznego ?
