Ciastka francuskie z gwiazdką
Swiąteczne słodkie przekąski do kawy. Łatwe i szybkie do przygotowania z gotowego ciasta francuskiego z dżemem.
I ja tym razem poszłam na łatwiznę, okres przedświąteczny to istna bieganina, nie zawsze jest czas aby przygotować cos wybitnego. Ale zapewniam, że ciasteczka swieże są przepyszne i doskonałe na deser.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego /375 g/
- 3-4 łyżki cukru
- dżem wieloowocowy
- 1 białko
Wykonanie:
- Z ciasta wyciąć prostokąt o długości 25 cm i 15 cm szerokości.
- Podzielić na kwadraty o 5 cm.
- Na co drugi kwadrat nakładać po 1 łyżeczce dżemu.
- Pozostały kwadraty wyciąć foremką małe gwiazdki.
- Na ciasto z dżemem nakładać ciasto z wyciętą gwiazdką.
- Skleić obrzeża widelcem.
- Ułożyć w formie na papier do pieczenia.
- Posmarować białkiem i posypać cukrem.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 190 st. C przez 10 minut lub do zarumienienia.
- Podawać swieże.
Smacznego ?