Ciastka dla Świętego Mikołaja
boże narodzenie, ciastka, pierniczki Ciastka dla Świętego Mikołaja
Published by
on
7 grudnia 2024
Nie są to oryginalne Holenderskie pierniki zwane Speculaas, typowe ciastka dla Świętego Mikołaja, lecz typowe pierniczki miodowe wypiekane na Święta Bożego Narodzenia z dużą zawartością przypraw korzennych.
Kształty ciastek są nietypowe i do wykonania nieco pracochłonne, lecz prezentują się wspaniale i wspaniale smakują.
Ciastka dla Świętego Mikołaja mogą być idealną ozdobą drzewka choinkowego oraz smaczną słodką przekąską świąteczną.
Ciastka – pierniki z dużą ilością miodu, wypiekane już były w Polsce od XV wieku z intensywnym korzennym smaku.
Do ciastek piernikowych dodaje się aromatyczne przyprawy, zazwyczaj imbir i cynamon. Obecnie jednak można kupić gotowe mieszanki korzenne, typowe w smakach piernikowych.
Jedną z głównych zalet ciastek dla Świętego Mikołaja jest, to że można je przechowywać długo w szczelnie zamkniętym pojemniku, im dłużej będą schowane tym będą lesze i mięciutkie.
Przepis na wykonanie ciastek dla Świętego Mikołaja – Składniki:
Składniki na ciastka dla Świętego Mikołaja:
- 175 g ciemnego brązowego cukru lub cukru muscovado
- 100 g miodu
- 100 g słonego masła
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczki sody spożywczej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 jajko
- cukier puder do posypania
Jak wykonać ciastka dla Świętego Mikołaja:
- Cukier, miód i masło podgrzać w garnku na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru ciągle mieszając.
- Odstawić do wystudzenia do temperatury pokojowej.
- Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową i imbirem, przesiać do miski i dodać karmelową masę.
- Wymieszać do połączenia składników.
- Blat obficie podsypać mąką i zagnieść ciasto.
- Uformować w kulę, zawinąć w folię i odstawić na 25 minut do stwardnienia.
- Powierzchnię podsypać mąką i rozwałkować ciasto o grubości 0,5 cm.
- Podzielić na połowę, z jednej części wykroić prostokąty, z drugiej za pomocą foremek świąteczne motywy.
- Prostokątne kawałki ciasta ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy.
- Na każdy wierzch prostokątów ułożyć wykrojone motywy świąteczne, lekko dociskając do powierzchni.
- Piec w 180′ C przez 10 minut lub do niewielkiego zarumienienia.
- Pozostawić w formie do wystudzenia.
- Lekko ciepłe ciastka posypać cukrem pudrem.
Ciastka dla Świętego Mikołaja po upieczeniu są twarde, dopiero po kilku dniach zmiękną. Polecam prosty przepis do wykonania także świątecznych pierniczków.
Smacznego !