Ciastka dla Świętego Mikołaja

Ciastka dla Świętego Mikołaja

boże narodzenie, ciastka, pierniczki Ciastka dla Świętego Mikołaja

Published by

on

7 grudnia 2024 Zdjęcie - Ciastka dla Świętego Mikołaja - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie są to oryginalne Holenderskie pierniki zwane Speculaas, typowe ciastka dla Świętego Mikołaja, lecz typowe pierniczki miodowe wypiekane na Święta Bożego Narodzenia z dużą zawartością przypraw korzennych.

Kształty ciastek są nietypowe i do wykonania nieco pracochłonne, lecz prezentują się wspaniale i wspaniale smakują.

Ciastka dla Świętego Mikołaja mogą być idealną ozdobą drzewka choinkowego oraz smaczną słodką przekąską świąteczną.

Zdjęcie - Ciastka dla Świętego Mikołaja - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciastka dla Świętego Mikołaja - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciastka – pierniki z dużą ilością miodu, wypiekane już były w Polsce od XV wieku z intensywnym korzennym smaku.

Do ciastek piernikowych dodaje się aromatyczne przyprawy, zazwyczaj imbir i cynamon. Obecnie jednak można kupić gotowe mieszanki korzenne, typowe w smakach piernikowych.

Jedną z głównych zalet ciastek dla Świętego Mikołaja jest, to że można je przechowywać długo w szczelnie zamkniętym pojemniku, im dłużej będą schowane tym będą lesze i mięciutkie.

Zdjęcie - Ciastka dla Świętego Mikołaja - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na wykonanie ciastek dla Świętego Mikołaja – Składniki:

Składniki na ciastka dla Świętego Mikołaja:

  • 175 g ciemnego brązowego cukru lub cukru muscovado
  • 100 g miodu
  • 100 g słonego masła
  • 350 g mąki pszennej
  • 1  łyżeczki sody spożywczej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • cukier puder do posypania

Jak wykonać ciastka dla Świętego Mikołaja:

  1. Cukier, miód i masło podgrzać w garnku na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru ciągle mieszając.
  2. Odstawić do wystudzenia do temperatury pokojowej.
  3. Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową i imbirem, przesiać do miski i dodać karmelową masę.
  4. Wymieszać do połączenia składników.
  5. Blat obficie podsypać mąką i zagnieść ciasto.
  6. Uformować w kulę, zawinąć w folię i odstawić na 25 minut do stwardnienia.
  7. Powierzchnię podsypać mąką i rozwałkować ciasto o grubości 0,5 cm.
  8. Podzielić na połowę, z jednej części wykroić prostokąty, z drugiej za pomocą foremek świąteczne motywy.
  9. Prostokątne kawałki ciasta ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy.
  10. Na każdy wierzch prostokątów ułożyć wykrojone motywy świąteczne, lekko dociskając do powierzchni.
  11. Piec w 180′ C przez 10 minut lub do niewielkiego zarumienienia.
  12. Pozostawić w formie do wystudzenia.
  13. Lekko ciepłe ciastka posypać cukrem pudrem.

Ciastka dla Świętego Mikołaja po upieczeniu są twarde, dopiero po kilku dniach zmiękną. Polecam prosty przepis do wykonania także świątecznych pierniczków.

Zdjęcie - Ciastka dla Świętego Mikołaja - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów