Ciastka dinozaury (bardzo kruche)

Ciastka dinozaury (bardzo kruche)
Zdjęcie - Ciastka dinozaury (bardzo kruche) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciastka dinozaury (bardzo kruche) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciastka dinozaury (bardzo kruche) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciastka dinozaury (bardzo kruche) Wiedzieliście, że dzisiaj dzień dinozaura? U mojego młodszego synka dinozaury cieszą się od dłuższego czasu niesłabnącą popularnością. Dlatego też zaznaczyliśmy ten dzień w kalendarzu i świętujemy. Oczywiście na słodko. Tym razem upiekliśmy bardzo kruche ciasteczka, które dodatkowo zostały pokryte lukrem. Ciastka są bardzo dobre również bez lukru, ale wiecie. To już nie to samo. :)

Składniki na pełny talerz: 400 g mąki
200 g masła
120g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli



Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem i szczyptą soli do otrzymania drobnej kruszonki. Następnie dodać żółtka, ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 45 mninut.

Schłodzone ciasto porcjami rozwałkować na grubość ok. 3mm. Foremkami wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 180C przez ok. 10-12 minut w zależności od wielkości ciastek.

Ciastka wystudzić na kratce, a następnie polukrować. Użyłam lukru z tego przepisu - klik. Gęstszego do konturów, a rzadszego do wypełnienia.

Smacznego!



Kategorie przepisów