Ciastka digestive
Trochę zdrowsza wersja tradycyjnych ciastek.
Kruche i przyjemnie maślane. Nie za słodkie. Do schrupania.
Pyszne zarówno wyjadane prosto z puszki, jak i jako dodatek do deserów i ciast.
Składniki na 20 - 25 ciastek przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki, cytuję za Dorotus; pochodzi z 'The classic 1000 cake & bake recipes' Wendy Hobson
- 175 g mąki pełnoziarnistej
- 50 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych płatków owsianych (medium oatmeal)
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła lub margaryny
- 3 łyżki brązowego cukru (w oryginale były 2; można również posłodzić więcej, wedle upodobania)
- 60 ml mleka (4 łyżki)
Płatki owsiane zmielić blenderem lub mikserem z ostrzami, nie muszą być drobne jak mąka (medium oatmeal można również kupić gotowy w sklepach). Wszystkie składniki połączyć i zagnieść nie klejące ciasto (ciasto nie jest łatwe do zagniatania i wałkowania). Wałkować je na grubość około 4 - 6 mm (najlepiej nie podsypując mąką, lub minimalnie). Wycinać szklanką lub foremką ciastka (średnica około 4 - 5 cm). Wyłożyć na natłuszczoną lekko blachę, piec około 15 minut w temperaturze 180 - 190ºC. Studzić na kratce.
* w wersji z czekoladą należy ją rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, posmarować ciastka od spodu, odłożyć