Ciastka czekoladowe z ziarnami kakaowca
Profesor Norman Hollenberg przez lata prowadził badania wśród Indian Kuna z Panamy. Analizował dietę plemienia i odkrył, że jego członkowie, którzy spożywają 40 filiżanek kakao tygodniowo, rzadko chorują, żyją znacznie dłużej niż inni mieszkańcy Panamy i nie zapadają na demencję. Surowe kakao uzyskuje się z ziaren kakaowca, czyli drzewa rosnącego w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Jego pozytywne prozdrowotne właściwości były znane człowiekowi od tysięcy lat. Zyskało ono nawet miano „pokarmu bogów” ze względu na bogactwo cennych składników mineralnych. W Europie znalazło się dzięki Krzysztofowi Kolumbowi.
Lista korzyści z ziaren kakaowca dla zdrowia jest długa. Największy plus to zawartość ogromnej ilości antyoksydantów. Substancje te chronią komórki organizmu przed wpływem wolnych rodników, które wywołują wiele groźnych dla życia chorób. Ziarna kakaowca mają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino i aż trzy razy więcej niż zielona herbata. Surowe kakao zawiera wiele składników mineralnych, takich jak żelazo, chrom, cynk czy potas. Jednak ziarna kakaowca to przede wszystkim najbogatsze źródło magnezu. Pierwiastek ten jest bezcenny dla naszego organizmu, a my często cierpimy na jego niedobór. Magnez chroni serce, najważniejszy organ człowieka, oraz poprawia cyrkulację krwi. Ma duży wpływ na nasz umysł - zwiększa jego wydajność oraz łagodzi skutki stresu. Wykazuje również działania antydepresyjne i naturalnie poprawia samopoczucie.
Składniki na ok 20 szt
Czas przygotowania: 40 min
250 g miękkiego masła
190 g cukru trzcinowego muscovado
szczypta soli
białka z 3 jaj
310 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g kakao
250 g czekolady 60%
60 g prażonego ziarna kakaowca
Przygotowanie: 1. Za pomocą miksera mieszamy miękkie masło z cukrem i solą
2. Dodajemy białka, wlewamy je do masy małymi porcjami, cały czas miksujemy
3. Pozostałe sypkie produkty mieszamy ze sobą i przesiewamy przez sito, następnie dodajemy do masy i dokładnie mieszamy
4. Czekoladę siekamy na kawałki i dodajemy razem z ziarnem kakaowym do masy
5. Z ciasta formujemy walec, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok 30 min
6. Schłodzone ciasto kroimy w plastry i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 7. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy ciastka ok 15-16 minut