Ciastka brzoskwinie – przepis

Ciasteczka, które wyglądem przypominają brzoskwinie. Wspaniały pomysł na prezent, ponieważ ciastka spokojnie można przechowywać nawet 2 tygodnie w szczelnym pojemniku. Ciasteczka są kruche, a w środku mogą być wypełnione nutellą, ulubioną marmoladą lub dowolną gęstą masą. Rewelacyjny sposób na spędzenie czasu z dziećmi w kuchni, ponieważ ich przygotowanie składa się z kilku etapów, a zabarwianie i obtaczanie w cukrze mogą być miłą formą spędzenia czasu. Polecam do wypróbowania. Przepis z inspiracji: glimmer. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 1 blaszka podwójnych ciastek

  • 250 g mąki pszennej + 4 łyżki
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju
  • 125 g cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 4 łyżki czubate nutelii lub marmolady
  • 4 łyżki pokruszonych ciasteczek ( zostaną z wydrążenia )

DODATKOWO:

  • 6 łyżek mleka
  • barwniki w płynie ( czerwony i żółty )
  • 1/2 szklanki cukru

Jajka z cukrem oraz ekstraktem miksujemy. Następnie dodajemy olej oraz przesianą mąkę ( 4 łyżki ) razem z proszkiem do pieczenia, ponownie miksujemy. Ciasto przykrywamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu dodajemy 250 g mąki wcześniej przesianej i ponownie łączymy, aż masa będzie jednolita i gładka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy z ciasta kuleczki troszkę mniejsze od orzecha włoskiego ( nie należy ich spłaszczać dłonią ). Układamy w ok. 2 cm odstępach od siebie. Pieczemy w temp. 180 C przez 15 min, nie powinny być u góry zarumienione. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Za pomocą małej łyżeczki wydrążamy lekko otwór w spodniej części ciasteczek. Nutellę mieszamy razem z pozostałymi po wydrążeniu okruszkami. Za pomocą łyżeczki nakładamy do powstałego po wydrążeniu otworku nadzienie tak, aby powstała górka i nakładamy drugie ciasteczko lekko dociskając. Wykonujemy tak ze wszystkimi ciasteczkami.

Do jednej miseczki wlewamy 3 łyżki mleka i kilka kropel czerwonego barwnika. Do następnej miseczki kolejne trzy łyżki mleka i żółty barwnik. Do kolejnej miseczki wsypujemy cukier. Za pomocą pędzelka ( użyłam silikonowego ) nakładamy nierównomiernie raz jeden raz drugi barwnik, po obu stronach ciastek. Następnie obtaczamy w cukrze. Postępujemy dokładnie tak samo z każdym ciastkiem. Zostawiamy do wyschnięcia. Smacznego.

Zdjęcie - Ciastka brzoskwinie – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciastka brzoskwinie – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: barwniki, marmolada, Nutella, olej, Wanilia

Przepisy z tych kategorii

Kurczak pieczony w całości – faszerowany kaszą – najlepszy

Kurczak pieczony w całości – f…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Tort bezowy z malinami

Tort bezowy z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Hummus z pieczonym burakiem

Hummus z pieczonym burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Brownie z serem i rabarbarem

Brownie z serem i rabarbarem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Lody truskawkowe z mascarpone + film

Lody truskawkowe z mascarpone…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Nalewka żurawinowa
2

Nalewka żurawinowa

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Brunkager, czyli brązowe ciasteczka pachnące świętami
1

Brunkager, czyli brązowe ciast…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Kulki czekoladowe z figami
1

Kulki czekoladowe z figami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Proste ciasteczka czekoladowe

Proste ciasteczka czekoladowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Trufle piernikowe z pomarańczą i rumem

Trufle piernikowe z pomarańczą…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Marmoladki  jabłkowe
2

Marmoladki jabłkowe

aronia aronia
Wiem co jem