Ciastka brzoskwinie – przepis

Ciasteczka, które wyglądem przypominają brzoskwinie. Wspaniały pomysł na prezent, ponieważ ciastka spokojnie można przechowywać nawet 2 tygodnie w szczelnym pojemniku. Ciasteczka są kruche, a w środku mogą być wypełnione nutellą, ulubioną marmoladą lub dowolną gęstą masą. Rewelacyjny sposób na spędzenie czasu z dziećmi w kuchni, ponieważ ich przygotowanie składa się z kilku etapów, a zabarwianie i obtaczanie w cukrze mogą być miłą formą spędzenia czasu. Polecam do wypróbowania. Przepis z inspiracji: glimmer. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 1 blaszka podwójnych ciastek

  • 250 g mąki pszennej + 4 łyżki
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju
  • 125 g cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 4 łyżki czubate nutelii lub marmolady
  • 4 łyżki pokruszonych ciasteczek ( zostaną z wydrążenia )

DODATKOWO:

  • 6 łyżek mleka
  • barwniki w płynie ( czerwony i żółty )
  • 1/2 szklanki cukru

Jajka z cukrem oraz ekstraktem miksujemy. Następnie dodajemy olej oraz przesianą mąkę ( 4 łyżki ) razem z proszkiem do pieczenia, ponownie miksujemy. Ciasto przykrywamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu dodajemy 250 g mąki wcześniej przesianej i ponownie łączymy, aż masa będzie jednolita i gładka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy z ciasta kuleczki troszkę mniejsze od orzecha włoskiego ( nie należy ich spłaszczać dłonią ). Układamy w ok. 2 cm odstępach od siebie. Pieczemy w temp. 180 C przez 15 min, nie powinny być u góry zarumienione. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Za pomocą małej łyżeczki wydrążamy lekko otwór w spodniej części ciasteczek. Nutellę mieszamy razem z pozostałymi po wydrążeniu okruszkami. Za pomocą łyżeczki nakładamy do powstałego po wydrążeniu otworku nadzienie tak, aby powstała górka i nakładamy drugie ciasteczko lekko dociskając. Wykonujemy tak ze wszystkimi ciasteczkami.

Do jednej miseczki wlewamy 3 łyżki mleka i kilka kropel czerwonego barwnika. Do następnej miseczki kolejne trzy łyżki mleka i żółty barwnik. Do kolejnej miseczki wsypujemy cukier. Za pomocą pędzelka ( użyłam silikonowego ) nakładamy nierównomiernie raz jeden raz drugi barwnik, po obu stronach ciastek. Następnie obtaczamy w cukrze. Postępujemy dokładnie tak samo z każdym ciastkiem. Zostawiamy do wyschnięcia. Smacznego.

Zdjęcie - Ciastka brzoskwinie – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciastka brzoskwinie – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: barwniki, marmolada, Nutella, olej, Wanilia

Przepisy z tych kategorii

Hawajskie ciasto marchewkowe
1

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem
2

Bagietki zapiekane z masą jaje…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
1

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Rogaliki Kifli

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Batony owsiane wg Nigelli

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Zwijane drożdżówki z malinami
1

Zwijane drożdżówki z malinami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Drożdżówki z truskawkami i budyniem
1

Drożdżówki z truskawkami i bud…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Babeczki jogurtowe z borówkami
1

Babeczki jogurtowe z borówkami

food² food²
Food Square

Lekkie muffinki z malinami i czerwoną porzeczką
1

Lekkie muffinki z malinami i c…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Wegańskie jagodzianki z kruszonką
1

Wegańskie jagodzianki z kruszo…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Muffiny z jagodami
1

Muffiny z jagodami

Beti Beti
kruche babeczki