Ciasteczkowe serca od serca…
Walentynkowe kruche ciasteczka w formie witrażyków ze słodkimi landrynkami oraz z przepyszną polewą czekoladową. Proste, szybkie i niezawodne. Polecam gorąco!SKŁADNIKI:
300 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
150 g margaryny do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
polewa z mlecznej i białej czekolady, czekoladki1 op. bardzo twardych landrynek – ok. 200 g
Wszystkie składniki na ciasto połączyć razem i zagnieść elastyczne i jednolite ciasto. Wsadzić do lodówki na minimum godzinę.
Rozwałkować na placek ok. 0,5 cm i wykrawać ciasteczka. W środku każdego wykrawać mniejsze.
Wykrojone ciastka układać na wyłożonej pergaminem blaszce.Landrynki potłuc na mniejsze kawałki. (ja wsadziłam je do woreczka i tłukłam wałkiem). W wykrojone okienka wsypać landrynki – nie za dużo, bo będą zbyt twarde.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut.
Zdjąć z pergaminu dopiero, gdy ostygną. Mniejsze, wykrojone ze środka posmarować polewą czekoladową i dekorować.