Ciasteczko do barszczu


Zdjęcie - Ciasteczko do barszczu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ostatnie dni przed świętami to dla wielu pań i panów domu prawdziwy maraton. Nagle się okazuje, że do załatwienia pozostało mnóstwo spraw. W zasadzie to świąteczne menu dopięte jest już na ostatni guzik i wszystko jest już dokładnie zaplanowane. Teraz tylko wykonanie tego wszystkiego. Ale może jest ktoś kto jeszcze szpera po Internecie i szuka inspiracji. Jeśli nie robicie uszek do barszczu to może dacie się skusić na kruche, wytrawne ciasteczko. Pracy nie ma przy nim zbyt wiele, a smak bardzo ciekawy i fajnie się komponuje z barszczem. Takie ciastko można też wykorzystać jako przekąskę na imprezie. Zaraz Sylwester więc okazja na pewno się znajdzie.

Zdjęcie - Ciasteczko do barszczu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczko do barszczu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kruche ciastko z kminkiem i parmezanem składniki:
  • 60 g tartego parmezanu
  • 180 g mąki owsianej
  • 1 jajko
  • 70 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kminku w ziarenkach
  • 2 szczypty pieprzu z Espelette*
  • mąką ryżowa do podsypania ciasta

Wykonanie: Mikserem ubijamy miękkie masło, oliwę, jajko, sól, pieprz i parmezan. Do ubitej masy dodajemy mąkę i kminek. Wyrabiamy ciasto ręką. Powinno mieć dość przyjemną w dotyku konsystencję plasteliny. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na posypaną mąką ryżową stolnicę. Aby ciasto się dobrze wałkowało można przykryć je kawałkiem folii spożywczej. Wałkujemy na grubość 5-6 mm. Za pomocą foremki wycinamy ulubiony kształt. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut.
* Pieprz z Espelette – odmiana papryki chili, która uprawiana jest we francuskiej gminie Espelette

Zdjęcie - Ciasteczko do barszczu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Naleśniki z farszem z łososia i brokułu

Naleśniki z farszem z łososia…

figmara figmara
figowe smaki

Surówka z selera, gruszki i daktyli

Surówka z selera, gruszki i da…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasteczka biszkoptowe z jabłkami

Ciasteczka biszkoptowe z jabłk…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Wrapy z kurczakiem i sałatką coleslaw

Wrapy z kurczakiem i sałatką c…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pure z batata ze słodko kwaśnym sosem

Pure z batata ze słodko kwaśny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pierogi z mięsem
2

Pierogi z mięsem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Paszteciki z pieczarkami i czarnuszką (wegańskie)
2

Paszteciki z pieczarkami i cza…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pierniczki bezglutenowe (bez jajek, bez cukru)
1

Pierniczki bezglutenowe (bez j…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciasto czekoladowe z kulkami kokosowymi
3

Ciasto czekoladowe z kulkami k…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bagietki z zimną fermentacją
1

Bagietki z zimną fermentacją

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb bananowy
1

Chleb bananowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pizza z powidłami śliwkowymi i kozim serem
1

Pizza z powidłami śliwkowymi i…

food² food²
Food Square