Ciasteczka ziołowo-serowe
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Tu więcej informacji.
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie kolorem ( nie wiem czemu spodziewałam się żółtego) i smakiem prawdziwego smalcu.
Składniki:
80g mąki pszennej
40g mąki kukurydzianej
100g Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi
80g sera cheddar
szczypta soli
Wykonanie:
Umieścić wszystkie składniki w misie robota kuchennego i krótko wyrabiać, do uzyskania zwartego ciasta. Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i cienko rozwałkować na prostokąt (w miarę możliwości). Nożem pociąć na niewielkie kwadraciki, a następnie przenieść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka nakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez około 10 minut.