Ciasteczka ze skwarek
Zawsze gdy mam nadmiar słoniny w lodówce topię skwarki i piekę ciasteczka ze skwarek. Przepis zaczerpnęłam z książki kucharskiej "Kuchnia polska", polecam!
Składniki:
- 30 dag mąki
- 15 dag skwarek (nie zrumienionych)
- 12 dag cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2-3 żółtka
- 1/8 litra mleka kwaśnego
- 1/2 paczki proszku do pieczenia
- 3 dag skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
- 3 dag cukru pudru do posypania
Skwarki przepuścić przez maszynkę (przez drobną siatkę). Do przesianej mąki dodać skwarki, żółtka, przesiany proszek do pieczenia, cukier, mleko i posiekaną skórkę pomarańczową.
Zagnieść ciasto, schłodzić - około 3 godzin. Po tym czasie do maszynki od mięsa założyć specjalne foremki i robić ciasteczka. Piec w temperaturze 180 stopni C około 25 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu ciastka posypać cukrem pudrem.
Smacznego !