Ciasteczka z nutellą
Światowy Dzień Nutelli ...choć w zasadzie każdy pretekst jest dobry do ich przygotowania :)
Cudownie chrupiące! A smak... nutella i czekolada w składzie mówią chyba same za siebie.
Składniki przepis znaleziony tutaj, podaję z małymi zmianami
- 1/2 szklanki masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1/2 szklanki nutelli
- 1 jajko
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki czekoladowych "kropelek"
Masło i cukier utrzeć na puszystą masę - miksować około 3 minut (w razie potrzeby zeskrobać masę z boków miski). Dodać jajko, zmiksować, dodać nutellę i ponownie zmiksować.
W drugiej misce wymieszać mąkę, sodę i sól. Dodać suche składniki do mokrych i miksować na niskich obrotach do połączenia. Zwiększyć prędkość obrotów i mieszać aż ciasto będzie gładkie (jeśli mikser nie podoła wspomóc się drewnianą łyżką). Do masy dodać czekoladowe kropelki.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - spłaszczając do około 0,5 cm i pozostawiając między nimi spore odstępy (rosną wszerz).
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec około 10 minut (do zarumienienia). Po upieczeniu niech ciasteczka poleżą jeszcze na blasze przez około 5 minut - w tym czasie lekko stwardnieją. Przenieść je na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Wyszło mi dokładnie 48 ciastek - 4 blachy po 12 sztuk.