Ciasteczka z musli
Na pewno zdążyłeś/aś już zauważyć, że od ciasteczek nafaszerowanych zdrowymi dodatkami jestem praktycznie uzależniona. Oto kolejna wersja- z musli.
Ciasteczka z musli
- 100 ml oleju kokosowego
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 3/4 szkl. musli
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 50 g miodu lub syropu z agawy
- 1 jajko
- 1 łyżeczka esktraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Olej kokosowy rozpuściłam w garnuszku.Mąkę przesiałam do miski, wbiłam jajko, dodałam sól, miód, ekstrakt, pokrojoną czekoladę, proszek do pieczenia i musli.Wlałam rozpuszczony olej kokosowy.Zagniotłam elastyczną masę.Formowałam z niej kulki o wielkości orzecha włoskiego.Płaską blachę od piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam na nią ciasteczka zachowując między nimi minimum 2,5 cm odstępy.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut (bez termoobiegu).Ciasteczka można przechowywać do 10 dni w szczelnie zamkniętym słoiku.Smacznego!
Swoje ciastka zamknęłam w słoiku Ball Elite od More Than Jar.
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________