Ciasteczka z masłem orzechowym
Dawno nie było żadnego przepisu, więc nadrabiam zaległości :)
Te ciasteczka są bardzo proste, wystarczy zmiksować składniki, schłodzić, a potem uformować. Wzorki robi się widelcem, ale zamiast niego można użyć tłuczka do mięsa - i odcisnąć kratkę. Ciastka są dość słodkie, więc można pominąć obtaczanie ich w cukrze.
przepis znalazłam na stronie Better Homes&Gardens
szklanka = 250 ml
Składniki (na ok.36 ciasteczek) :
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1/2 szklanki masła (w temperaturze pokojowej)
- 1/2 szklanki białego cukru
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego (u mnie demerara) lub 1/4 szklanki miodu
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
do obtoczenia (opcjonalnie) :
- 3-4 łyżki cukru
Do misy miksera włożyć oba masła, miksować przez 30 sekund. Dodać oba cukry, cukier waniliowy, sodę i proszek do pieczenia - zmiksować. Następnie dodać jajko, nadal miksować. Stopniowo dodawać mąkę (cały czas miksując). Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Ze schłodzonego ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w cukrze i układać na blasze zachowując między nimi odstępy (sporo urosną). Każdą z kulek spłaszczyć widelcem na krzyż tworząc kratkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok.7-9 minut (lub do zbrązowienia). Po wyjęciu z piekarnika ciastka pozostawić na blasze przez 2-3 minuty, a potem przełożyć na kratkę i ostudzić.