Ciasteczka z masłem orzechowym
Postanowiłam dziś zrobić ciasteczka z masłem orzechowym gdyż trochę zostało a nikt nie chce już jeść z kanapkami a do ciasteczek nadaje się w sam raz. Można dodac również po orzeszku na ciastko wciskając go z wierzchu I wyszły znakomite w smaku i jeszcze chrupiące. I Wszyscy zadowoleni :-)
110 g. MARGARYNY
200 g. CUKRU BRĄZOWEGO
3 ŁYŻKI MASŁA ORZECHOWEGO
1 ŁYŻECZKA SODY
300 g. MĄKI PSZENNEJ
Margarynę zmiksować z cukrem następnie wbić jajko i zmiksować w drugiej misce wymieszać suche składniki mąkę, sodę , sól i powoli wsypywać do masy początkowo miksując potem wyrabiać ręcznie na jednolite ciasto. Nagrzać piekarnik do 180 C termoobieg lub góra dół. Wysmarować formę tłuszczem i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i zgniatać widelcem tworząc wzorek wyłożyć na blachę i piec ok. 15 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu studzić na kratce.
SMACZNEGO