Ciasteczka z jagodami goji
.
100 g suszonych jagód goji
2 łyżki miodu
100 g płatków owsianych
100 g mąki orkiszowej z pełnoziarnistej
1 jajko
30 ml oleju rzepakowego
zapach migdałowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Jagody opłukać, namoczyć w wodzie. Odcisnąć.
Płatki owsiane zrumienić na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Ostudzić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, płatkami owsianymi i jagodami.
Dodać olej, jajko, miód i wszystko razem dobrze wymieszać. Ciasto zawinąć w folię przezroczystą i wstawić na pół godziny do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki, ciasto rwać na małe kawałki , kształtować krążki średnicy ok. 5 cm.
Ciasteczka ułożyć na blasze pokrytej papierem pergaminowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200º C. Piec ok. 15 min.
Z podanych składników wychodzi ok 20 ciasteczek.