Ciasteczka z drażami
Pyszne, delikatnie maślane i chrupiące ciasteczka, które dzięki dodatkowi kolorowych draży ucieszą wszystkie maluchy, a jeśli zaprosicie je do wspólnego pieczenia na pewno będą miały frajdę że mogły pomagać. My z córką przygotowałyśmy je na jej przyjęcie urodzinowe, a te które pozostały przechowywałam w zamkniętym pojemniku przez około tydzień i zachowały swoją chrupkość.
Do ich przygotowania potrzebujecie kilku powszechnie dostępnych składników i jakieś pół godziny czasu. Zamiast draży możecie użyć kawałków czekolady - będą wtedy przypominać popularne pieguski.
Składniki na ciasteczka z drażami:
(na ok 40 ciasteczek w zależności od wielkości):
- 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 150 g cukru
- 400 g mąki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru z wanilią, lub łyżeczka pasty waniliowej
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- ok 100 g kolorowych cukierków czekoladowych
Jak wykonać ciasteczka z drażami?
Masło ucieramy z cukrem i cukrem z wanilią na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy do połączenia. Mąkę mieszamy z sodą i dodajemy do masy maślanej. Miksujemy do połączenia. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w zamrażalniku przez ok 10 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy równej wielkości kuleczki, które układamy w dużych odstępach na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie lekko spłaszczamy. W każde ciasteczko wkładamy po kilka draży. Gotowe wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy ok 20 minut na złoty kolor. Studzimy na kratce