Ciasteczka z brzoskwiniami
Delikatne i pulchniutkie ciasteczka z brzoskwiniami w sam raz w ten piękny słoneczny dzień... z soczysta brzoskwinką w środku pycha
60 dag MĄKI PSZENNEJ
5 dag ŚWIERZYCH DROŻDŻY
2 JAJKA
3/4 SZKLANKI MLEKA
SZCZYPTA SOLI
6 g CUKRU (1 łyżka)
1/2 KOSTKI ROZTOPIONEGO MASŁA
1 BIAŁKO DO POSMAROWANIA CIASTA
1 PUSZKA BRZOSKWIŃ W SYROPIE
Ciasto:
Drożdże rozdrobnić do miseczki, następnie dodać ciepłe mleko i roztopione masło, wymieszać na gładką masę, dodać cukier. Wymieszać wszystko razem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.10 minut.
Wsypujemy do dużej miski mąkę, wbijamy jajka, dodajemy masło roztopione i wlewamy drożdże, szybko wyrabiamy. Następnie odstawiamy ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 30 minut lub na chwilę do ciepłego piekarnika (bez ściereczki) do wyrośnięcia.
Brzoskwinie odlać z soku i zostawić by ociekły sitku.
Z wyrośniętego ciasta wałkujemy placek na grubość ok. 3mm tniemy na pasy, a potem kwadraty kładziemy po kawałku brzoskwini i skleimy boki. Dobrze sklejone wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy białkiem. Piec w nagrzanym piekarniku termoobieg 180 C ok. 20/30 minut na złoty kolor.
Smacznego