Ciasteczka z brzoskwiniami

Delikatne i pulchniutkie ciasteczka z brzoskwiniami w sam raz w ten piękny słoneczny dzień... z soczysta brzoskwinką w środku pycha

Zdjęcie - CIASTECZKA Z BRZOSKWINIAMI   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

60 dag MĄKI PSZENNEJ

5 dag ŚWIERZYCH DROŻDŻY

2 JAJKA

3/4 SZKLANKI MLEKA

SZCZYPTA SOLI

6 g CUKRU (1 łyżka)

1/2 KOSTKI ROZTOPIONEGO MASŁA

1 BIAŁKO DO POSMAROWANIA CIASTA

1 PUSZKA BRZOSKWIŃ W SYROPIE

 

Ciasto:

Drożdże rozdrobnić do miseczki, następnie dodać ciepłe mleko i roztopione masło, wymieszać na gładką masę, dodać cukier. Wymieszać wszystko razem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.10 minut.

Wsypujemy do dużej miski mąkę, wbijamy jajka, dodajemy masło roztopione i wlewamy drożdże, szybko wyrabiamy. Następnie odstawiamy ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 30 minut lub na chwilę do ciepłego piekarnika (bez ściereczki) do wyrośnięcia.

Brzoskwinie odlać z soku i zostawić by ociekły sitku.

Z wyrośniętego ciasta wałkujemy placek na grubość ok. 3mm tniemy na pasy, a potem kwadraty kładziemy po kawałku brzoskwini i skleimy boki. Dobrze sklejone wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy białkiem. Piec w nagrzanym piekarniku termoobieg 180 C ok. 20/30 minut na złoty kolor.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów

Podobne przepisy