Ciasteczka waniliowe kurczaczki
Miłym akcentem wielkanocnym są również kurczaczki, więc w tym roku nie mogło ich u mnie zabraknąć. Tak naprawdę są to pyszne, kruche, waniliowe ciasteczka z dekoracją wykonaną z lukru królewskiego. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. W późniejszym terminie, najlepiej przechowywać je w metalowej puszce, gdzie fajnie kruszeją.
Składniki na ciastka:
- 250 g mąki
- 2 żółtka
- 125 g schłodzonego masła
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 łyżeczki esencji waniliowej lub ziarenka z 2 świeżych lasek wanilii
- 1 białko jajka „L” (około 33 g)
- około 200 g cukru pudru
- 1/4 łyżeczki soku z cytryny
- barwniki spożywcze (żółty, pomarańczowy i czarny)
Teraz przyszedł czas na przygotowanie lukru do dekoracji. Cukier puder przesiać do miski przez drobne siteczko. Sok z cytryny przecedzić, aby pozbyć się pestek i miąższu. Białko przelać do miski i zacząć ubijać na najniższych obrotach miksera. Jak tylko się spieni, zacząć stopniowo dodawać przesiany cukier puder i sok z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ubijać przez około 10-15 minut. Jeżeli lukier wyjdzie nam zbyt rzadki należy dodać troszeczkę cukru pudru. Natomiast jeżeli wyjdzie zbyt gęsty, dodać kilka kropel soku z cytryny. Gotowy lukier powinien być idealnie gładki i nie powinien być wyczuwalny w nim cukier puder. Największą część lukru zabarwić na żółto i pokryć nim całe ciasteczka. Odczekać, aż lukier dobrze zastygnie i dokończyć dekorację, rysując kolejno białe oczka, oraz pomarańczowe dzióbki i nóżki (fot.4). Jeżeli zabraknie nam lukru, można dorobić kolejną porcję wg takich samych proporcji.
I gotowe... Miłej zabawy i naturalnie Wesołych Świąt! :)
Inspiracja wyglądu: internet
drukuj przepis