Ciasteczka śnieżne kule
Ciasteczka śnieżne kule
Ciastka w typowo zimowym klimacie. Być może spotkaliście je już wcześniej pod inną nazwą. Czasem pojawiają się jako "rosyjskie ciasteczka do herbaty" lub "meksykańskie ciastka weselne". U nas zostały nazwane migdałowymi śnieżkami.
Bardzo proste do przygotowania, ale o wspaniałym aromacie. Moje po ułożeniu na blaszkach musiałam porzucić na ok. godzinę, którą spędziły w lodówce. Przez to nie rozpłynęły się na boki, jak w innych przypadkach. Przepis znalazłam w magazynie "Kuchnia", jednak swoją wersję wzbogaciłam o ekstrakt waniliowy i cynamon. Jest naprawdę pysznie.
Składniki: 220 g miękkiego masła
50 g cukru pudru, plus dodatkowo ok. 1½ szklanki do obtoczenia
1 żółtko
350 g mąki pszennej
120 g mielonych migdałów
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu (można pominąć)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub migdałowego
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Cały czas ucierając (na niskich obrotach) dodać po kolei: żółtko, mąkę, migdały, sól i dodatki. Gdy składniki częściowo się połączą, dokończyć zagniatanie ręcznie. Masę owinąć folią spożywczą i schłodzić przez ok. 20 minut.
Z ciasta formować niewielkie kulki (35-40 szt), układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Jeżeli nie chcecie, aby się rozpłynęły na boki - schłodzić dodatkowo ok 30 minut.
Piec w 180°C 12-15 minut (jeżeli ciastka są większe 20 minut).
Gorące obtaczać po kolei w przesianym cukrze pudrze, odkładać na kratkę. Żeby były w całości pokryte obtaczanie powtórzyć trzykrotnie.
Smacznego!