Ciasteczka serowe z rabarbarem
Kruche, maślano serowe mini tarty.Z nadzieniem z rabarbaru i własną konfiturą truskawkową.Zamiast rabarbaru można użyć innych owoców: truskawek, śliwek, moreli, jabłek...Polecam również moje rożki maślano serowe z jabłkami. Składniki na ciasto:na 15 talaretek o szerokości 15cm.
- 125g sera śmietankowego
- 125g masła
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 150g mąki pszennej
- 1 żółtko do posmarowania ciasta
- 300-400g rabarbaru
- 3-4 łyżki konfitury z truskawek/malin
Rabarbar umyłam i odkroiłam twardsze części.
Pokroiłam go na 1-2 cm kawałki.
Dodałam do niego konfiturę z truskawek. Wymieszałam ją z rabarbarem. Odstawiłam i zabrałam się za ciasto. Przesiałam mąkę przez sitko.
Dodałam cukier waniliowy.
Cukier. Następnie miękkie o temperaturze pokojowej, pokrojone masło. Na koniec miękki śmietankowy ser. Ciasto ugniotłam w kulę,zawinęłam w folię i wstawiłam na pół godziny do lodówki. Podzieliłam ciasto na dwie części. Rozwałkowałam, podsypując mąką na grubość około 1/2 cm.Wykraiwywałam koła o średnicy 12-15 cm. Posmarowałam żółtkiem. Układałam na blasze a brzegi zawinęłam do środka. W każde ciasteczko nakładałam nadzienie. Włożyłam ciasteczka do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.Piekłam około 25-30 minut. Posypałam płatkami migdałowymi lub cukrem pudrem.
Smacznego!