Ciasteczka róże

Ciasteczka róże to przepyszne, kruche i słodziutkie ciasteczka formowane w kształcie róży. Pomimo tego, że wyglądają na dość skomplikowane to przepis jest bardzo proste i szybki w przygotowaniu. Na końcu znajdziesz zdjęcia z wykonania krok po kroku.

Ciasteczka różyczki formujemy poprzez zwijanie okrągłych płatków ciasta w rulonik. Przecinamy środek i uzyskujemy dwa ciasteczka w kształcie róży.

Pieczenie ciasteczek to już nieco bardziej skomplikowany proces. Początkowo pieczemy wysokiej temperaturze, aby jak najmniej zaczęły się rozwijać. Natomiast później zmniejszamy i wypiekamy, aż będą zarumienione i wypieczone w środku. Jeśli ciasteczka będą się zbyt mocno rumienić wystarczy na wierzch położyć folię aluminiowa. Podczas pieczenia warto mieć na nie oko.

Gotowe ciasteczka dodatkowo obtoczyłam w drobnym cukrze przez co zyskały jeszcze bardziej na słodkim smaku.

Ciasteczka róże będą pięknie wyglądały na świątecznym stole, ale równie dobrze sprawdzą się do herbaty lub kawy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka kruche.

Zdjęcie - Ciasteczka róże - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTECZKA RÓŻE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 1 blaszka ciastek

  • 300 g mąki tortowej
  • 80 g cukru pudru
  • 200 g masła, zimnego
  • 2 żółtka, zimne
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • cukier kryształ rozdrobniony do obtoczenia

Masło, żółtka oraz woda powinny być zimne (najlepiej prosto z lodówki). Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy sól, ekstrakt oraz kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka oraz wodę i szybko zagniatamy ciasto na jednolitą konsystencję. Gotowe owijamy folią i wkładamy na około 30 min. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 2-3 mm. Za pomocą okrągłej foremki lub szklanką o średnicy 7 cm wykrawamy krążki. Jedno kółeczko kładziemy na blat i nakładamy na niego drugi krążek (mniej więcej gdzieś w połowie), następnie trzeci i czwarty. Zaczynając od pierwszego zwijamy płatki w rulonik. Na środku przecinamy nożem i układamy na blaszce przecięciem do dołu. Postępujemy dokładnie tak samo z całym ciastem, aż do wykorzystania wszystkich kółeczek (układając zawsze po cztery). Blaszkę z ciasteczkami owijamy folią i wkładamy na 1 godz. do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 C i wkładamy ciasteczka na 5 min. Następnie zmniejszamy temp. do 190 C i podpiekamy przez około 15 min. Jeśli ciasteczka zbyt mocno się rumienią można na wierzch położyć folię aluminiową. Powinny być zarumienione i upieczone wewnątrz. Studzimy i obtaczamy w drobnym cukrze (ja zmieliłam cukier kryształ w malakserze).

Zdjęcie - Ciasteczka róże - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka róże - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka róże - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka róże - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasteczka róże - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka kajmakowe z dżemem

Ciasteczka kajmakowe z dżemem

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasteczka cynamonowe na mączce migdałowej

Ciasteczka cynamonowe na mączc…

Kolosanka-Katarzyna Szymik Kolosanka-Katarzyna Szymik
Kolosanka

Świąteczne kruche ciasteczka

Świąteczne kruche ciasteczka

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Babeczki z białą czekoladą pod miętowym kremem

Babeczki z białą czekoladą pod…

montka montka
cukierenka

Ciasteczka wiatraczki i prezenciki

Ciasteczka wiatraczki i prezen…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Ciastka digestive

Ciastka digestive

Kasia Kasia
Pełny talerz