Ciasteczka pełnoziarniste
Może nie mogą się równać z tradycyjnymi ciastkami, ale myślę, że są dla nich ciekawą alternatywą - a na pewno zdrowszą i lżejszą. Dla wielbicieli pełnoziarnistych wypieków, ale nie tylko - moim 'testerom', fanom tradycyjnych słodkości, również posmakowały.
Składniki:przepis z książki "Wypieki dla diabetyków" B. Macho i T. Schlag, widnieją pod nazwą 'herbatniki'
- 80 g margaryny
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 łyżki pełnotłustego mleka
- 2 łyżki niskosłodzonego dżemu [dałam zwykły]
- 20 g pestek słonecznika [u mnie dodatkowo orzechy]
Margarynę [koniecznie w temperaturze pokojowej] utrzeć z cukrem na pienistą masę. Nie przerywając ucierania, dodać jajko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i partiami dodawać do masy na przemian z mlekiem (do robienia tego ciasta najlepiej użyć miksera ręcznego lub robota kuchennego).Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, cienko rozwałkować (na grubość ok. 2 mm*) i wyciąć z niego 46 figur o średnicy ok. 5 cm. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Każde ciastko posmarować dżemem, posypać pestkami słonecznika. Piec 20 minut w nienagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 220 stopni**.
* u mnie trochę grubsze, dlatego też musiały się dłużej piec i trochę się przypiekły po bokach** odruchowo nagrzałam wcześniej piekarnik i wkładałam blachę do już nagrzanego
W 100 g - 358 kcal. W sztuce (11 g) - 39 kcal. Dane z książki.