Ciasteczka owsiane
Bardzo smaczne i łatwe do przygotowania ciasteczka owsiane, w sam raz do pochrupania, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego na przykład podczas czytania jakiejś ciekawej książki. Sprawdzą się również jako przekąska do pracy lub szkoły ;)
Składniki na ok. 15-17 ciastek: (Inspiracja:"Kinga Paruzel")
- 100 g miękkiego masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- duża garść posiekanych orzechów włoskich
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich (u mnie pół na pół z błyskawicznymi)
Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać ekstrakt waniliowy i jajko, zmiksować. W drugiej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon, następnie nie przestając miksować dodać je do masła. Na koniec wsypać orzechy oraz płatki owsiane i wmieszać je łyżką w ciasto.
Dłońmi formować kule wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać je i kłaść w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 14-15 minut, aż się zarumienią.