Ciasteczka owsiane z czekoladą
Pyszne maleństwa, które uzależniają i z pewnością są świetną alternatywą dla sklepowych ciasteczek, chociażby dlatego że wiecie co w sobie kryją. Poza tym robi się je naprawdę ekspresowo, wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki, uformować ciastka i włożyć do piekarnika. U nas zniknęły dosłownie błyskawicznie. Ja przygotowałam je w kształcie serduszek z racji dzisiejszego Dnia świętego Walentego, choć jakoś specjalnie tego dnia nie obchodzę, ale pomyślałam, że to będzie taki miły akcent.
Składniki:
- 200g płatków owsianych lub mąki owsianej
- 50g wiórków kokosowych
- 50g słonecznika
- 20g ziaren lnu
- 50g sezamu
- 50g żurawiny suszonej
- 150 ml mleka (może być napój roślinny)
- 80g oleju kokosowego
- 50g ksylitolu (można zastąpić zwykłym cukrem, lub dojrzałym bananem)
Wszystkie składniki w korzystnej cenie dostaniecie tutaj.
Płatki rozdrabniamy w blenderze, dodajemy wiórki, słonecznik, len, sezam i żurawinę i razem mieszamy. Olej rozpuszczamy. wlewamy do mieszanki płatków, dodajemy napój oraz ksylitol i starannie mieszamy. Formujemy ciasteczka, układamy na blaszce od piekarnika i pieczemy w 180°C przez ok.15-20 minut na złoty kolor. Studzimy na kratce.
Polewa czekoladowa:
- 1/2 tabliczki czekolady
- 2-3 łyżki mleka lub napoju roślinnego
Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy wystudzone ciasteczka.