Ciasteczka owsiane z czekoladą

Zdjęcie - Ciasteczka owsiane z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Pyszne maleństwa, które uzależniają i z pewnością są świetną alternatywą dla sklepowych ciasteczek, chociażby dlatego że wiecie co w sobie kryją. Poza tym robi się je naprawdę ekspresowo, wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki, uformować ciastka i włożyć do piekarnika. U nas zniknęły dosłownie błyskawicznie. Ja przygotowałam je w kształcie serduszek z racji dzisiejszego Dnia świętego Walentego, choć jakoś specjalnie tego dnia nie obchodzę, ale pomyślałam, że to będzie taki miły akcent.

 

Składniki:

  • 200g płatków owsianych lub mąki owsianej
  • 50g wiórków kokosowych
  • 50g słonecznika
  • 20g ziaren lnu
  • 50g sezamu
  • 50g żurawiny suszonej
  • 150 ml mleka (może być napój roślinny)
  • 80g oleju kokosowego
  • 50g ksylitolu (można zastąpić zwykłym cukrem, lub dojrzałym bananem)

Wszystkie składniki w korzystnej cenie dostaniecie tutaj.
Płatki rozdrabniamy w blenderze, dodajemy wiórki, słonecznik, len, sezam i żurawinę i razem mieszamy. Olej rozpuszczamy. wlewamy do mieszanki płatków, dodajemy napój oraz ksylitol i starannie mieszamy. Formujemy ciasteczka, układamy na blaszce od piekarnika i pieczemy w 180°C przez ok.15-20 minut na złoty kolor. Studzimy na kratce.


Polewa czekoladowa:

  • 1/2 tabliczki czekolady
  • 2-3 łyżki mleka lub napoju roślinnego

Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy wystudzone ciasteczka.



Zdjęcie - Ciasteczka owsiane z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy