Ciasteczka owsiane z bakaliami

Ciasteczka owsiane to jedne z najzdrowszych i najprostszych domowych wypieków. W przeciwieństwie do sklepowych, domowe ciasteczka owsiane zawierają tylko dobre składniki, sami decydujemy jakiego użyjemy słodzika, możemy też wybrać bakalie, które lubimy najbardziej! Dzięki wartościowym składnikom mogą służyć jako słodka przekąska do pracy lub szkoły, zdrowy deser dla dzieci.
Dzisiejszy wpis jako pierwszy trafia do nowej kategorii WŁÓŻ DO ŚNIADNIÓWKI, znajdziecie tam różne przepisy, które możecie przygotować dziecku na drugie śniadanie do szkoły.
Ciasteczka owsiane z bakaliami
Porcje 2 blaszki ciastek
Składniki na ciasteczka owsiane z bakaliami:
-
400 g płatków owsianych
-
200 ml ciepłej wody
-
100 g orzechów włoskich
-
100 g ziaren słonecznika
-
100 g suszonej żurawiny
-
200 g suszonej moreli
-
50 g wiórków kokosowych
-
150 g miodu
-
125 g oleju
-
2 duże jajka
-
175 g mąki pełnoziarnistej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jak przygotować ciasteczka owsiane z bakaliami?
- Płatki owsiane przesypać do miski, zalać ciepłą wodą, wymieszać.
- Orzechy włoskie drobno posiekać. Morele pokroić na mniejsze kawałki.
- Do miski z płatkami dodać posiekane orzechy, ziarna słonecznika, żurawinę, pokrojoną morelę, wiórki kokosowe, miód, olej, jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać, odstawić na 15 minut.
- Zwilżonymi dłońmi formować ciasteczka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 175 stopni przez około 20 minut.