Ciasteczka owsiane z bakaliami
Bardzo lubię ciasteczka na bazie płatków owsianych. Wiadomo, że te sklepowe nie zastąpią nam domowych, dlatego spróbowałam je zrobić sama. Już wcześniej robiłam takie ze słonecznikiem i bez pieczenia w kilka minut ( Ze słonecznikiem , Jeżyki owsiane czekoladowe ), a teraz przyszedł czas na bakalie. Oczywiście możemy dodawać do nich to co lubimy. Nie muszą to być suszone owoce, ale np. rozduszony banan czy starte jabłko. A jaka jest wasza ulubiona wersja? U mnie chyba ta czekoladowa bez pieczenia jest zdecydowanym faworytem ;) co kto lubi.
Co potrzebujemy: (ok 25 ciastek)
1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce (płatki, cukier, mąka, proszek do pieczenia, sól,
rodzynki, żurawina, orzechy).
Masło roztapiamy w rondelku, a następnie wlewamy do miski z pozostałymi składnikami. Wbijamy jajka. Wyrabiamy jednolitą masę, jeśli będzie lejąca - dodajemy mąki.
2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy kulki i spłaszczamy je na grubość około 1 cm. Pieczemy przez około 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni. Jeśli będą się za mocno przypiekać, zmniejszamy temperaturę.
SMACZNEGO ;]
Co potrzebujemy: (ok 25 ciastek)
- 250 g płatków owsianych górskich
- 300 g masła
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g rodzynek
- 50 g suszonej żurawiny
- 150 g orzechów włoskich
1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce (płatki, cukier, mąka, proszek do pieczenia, sól,
rodzynki, żurawina, orzechy).
Masło roztapiamy w rondelku, a następnie wlewamy do miski z pozostałymi składnikami. Wbijamy jajka. Wyrabiamy jednolitą masę, jeśli będzie lejąca - dodajemy mąki.
2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy kulki i spłaszczamy je na grubość około 1 cm. Pieczemy przez około 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni. Jeśli będą się za mocno przypiekać, zmniejszamy temperaturę.
SMACZNEGO ;]