Ciasteczka owsiane babci Alutki
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 0,5 kg płatków owsianych
- 20dkg margaryny (masła)
- 4 jajka
- 12 dkg cukru (ok 0,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku, cukier waniliowy, sól
Przygotowanie
Płatki odsiać, na patelni wymieszać na ogniu z tłuszczem – można lekko zarumienić, posypać cukrem i ostrożnie mieszać aż cukier się stopi. Przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem, solą i cukrem waniliowym - posypać płatki, dodać ubite jajka z cukrem i wymieszać. Kłaść na blachę łyżeczką. Piec 10-20 minut w średniej temperaturze.
Przepis na zdrowe i pożywne słodkości według autorskiego przepisu mojej ukochanej babci Alutki. Jako mała dziewczynka uwielbiałam słodycze, dlatego babcia zawsze miała dla mnie zapas świeżo upieczonych ciasteczek owsianych. Zachowałam przepis i teraz przygotowuję je sama według jej receptury swoim dzieciom. Jest to idealna przekąska na drugie śniadanie do szkoły. Polecam