Ciasteczka orzechowe
Ciasteczka trochę już w klimacie świątecznym, ale jakoś naszło mnie na coś mocno bakaliowo-czekoladowego… Ciacha bardzo proste, kruche i delikatne. W sam raz do ‚podgryzania’
SKŁADNIKI:
250 g mąki
50 g mielonych orzechów
2 żółtka
150 g margaryny
100 g cukru pudru
4 łyżki kwaśnej śmietany
100 g czekolady
1 łyżka masła
orzechy
Mąkę, orzechy i cukier puder wymieszać razem i wysypać na stół. Dodać zimną margaryne i posiekać dużym nożem. Nastepnie dodać żółtka i śmietanę. Ciasto dokładnie wyrobić by uzyskać jednolite i elastyczne ciasto. Uformować kulę i wsadzić do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienki placek ok. 3 mm i wycinać ciasteczka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Ciasteczka wyciągnąć z piekarnika i wystudzić.
Czekoladę rozpuścić z łyżeczką masła i nakładać na spód ciasteczka i zlepiać z drugim. Następnie posmarować czekoladą wierzch ciasteczka i udekorować orzechami.